Η ημερίδα που έγινε στη Δράμα για τα λατομεία μαρμάρου στο πλαίσιο του Νόμου 4512/2018

 

Γράφει ο Δημήτριος (Μίμης) Βασλής

 

Ημερίδα με τίτλο: «Η λειτουργία των Λατομείων μαρμάρου στο πλαίσιο του Νόμου 4512/2018» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Επιμελητηρίου Δράμας η οποία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν σχεδόν όλα τα μέλη του Συνδέσμου, επίσης και όλοι οι επιχειρηματίες Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρώτη έλαβε το λόγο η κ. Κωνσταντίνα Λαζή, πρόεδρος του Συνδέσμου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους παραβρισκόμενους, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ των άλλων ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Αργύρης Πατακάκης και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, επίσης και ο Συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης Μ.Θ. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κ. Σάββας Ιωάννης.

Στις 10:30 έλαβε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ο Λατομικός νόμος και ο Πολίτης – Επιχειρηματίας» όπου με τα επιχειρήματά του προβλημάτισε τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εκπροσώπους των  υπηρεσιών που ήταν παρόντες.

Ακολούθησε ο Προϊστάμενος Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων κ. Αθανάσιος Παντράκης που ανέπτυξε το θέμα: «Η αδειοδότηση των Λατομείων μετά την ψήφιση του Ν. 4512/2018». Από το ίδιο γραφείο παραβρέθηκαν ο κ. Γρηγόρης Ηλιάδης, ο κ. Κυριάκος Βέλλιος και άλλοι, οι οποίοι έθεσαν τα ζητήματα και τους προβληματισμούς αντιμετώπισης των διαφόρων δυσκολιών μετά την ψήφιση του νέου νόμου 4512/2018.

Από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (Ε.Μ.Β.Ε.) κ. Κωνσταντίνος Γρηγορόγλου ανέπτυξε το θέμα: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης της εξορυκτικής δραστηριότητας μαρμάρου». Και τέλος από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (Ε.Μ.Β.Ε.) ο κ. Γεώργιος Σαρρής αναφέρθηκε στο θέμα του: «Η εποπτεία της λατομικής δταστηριότητας εντός του πλαισίου που θέτει ο Ν. 4512/2018».

Από τη Διεύθυνση Δασών Δράμας συμμετείχαν η κ. Ευδοκία Κουτσικίδου και ο κ. Αλέξανδρος Τσαούσης οι οποίοι και απάντησαν σε ερωτήσεις των θεμάτων αρμοδιότητάς τους.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από τους ενδιαφερομένους Επιχειρηματίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες και επειδή δεν δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα συμφωνήθηκε από κοινού να γίνει μια ημερίδα με μοναδικό σκοπό την πλήρη ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου.

Γενικά η ημερίδα τελείωσε όχι μόνο δίχως ευτράπελα, αλλά σε πολύ καλό κλίμα και η σοβαρότητα κυριάρχησε από όλους τους παραβρισκόμενους καθώς ο προβληματισμός για τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου ήταν από όλες τις πλευρές.

Στο τέλος των εργασιών της ημερίδας η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνα Λαζή κάλεσε στο βήμα τον γράφοντα, Βασλή Δημήτριο, προκειμένου να αναφερθεί στο βιβλίο που προτίθεται να εκδώσει για τα λατομεία της Δράμας – Καβάλας, Μακεδονίας, Θράκης με τη συνεργασία του Δήμου Δράμας.

Απευθυνόμενος λοιπόν προς τους παραβρισκόμενους αναφέρθηκα για τη χρησιμότητα του βιβλίου μου αφού τα προϊόντα που παράγονται από το μάρμαρο κοσμούν επίκαιρα σημεία της ανθρωπότητας και αυτό σημαίνει τα Ελληνικά  μάρμαρα παράγουν  και πολιτισμό.

Παράδειγμα τα ελληνικά μάρμαρα από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα παρέμειναν ανεξίτηλα και προβάλουν στο έπακρο την πολιτιστική μας κληρονομιά και όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε ούτε και τα λατομεία μαρμάρου στο υπό έκδοση βιβλίο μου θα είναι καταγραμμένα το παλιό σύστημα εξόρυξης και το σημερινό – μοντέρνο και σύγχρονο καθώς το βιβλίο θα διανεμηθεί σε όλους τους δήμους της Ελλάδας και θα υπάρχει όσο θα υπάρχει ελληνισμός.

Αναφέρθηκα πως προέρχομαι από παραδοσιακή λατομική οικογένεια πάνω από δύο εκατονταετίες και έμαθα από τον πατέρα μου την παλιά – σχεδόν μαγική – τεχνική εξορυκτική και λαξευτική. Τα μυστικά πολλά που λίγοι τα γνωρίζουν, πως γινόταν η απόσπαση των ογκομαρμάρων από το μητρικό πέτρωμα. Ένα παράδειγμα το 1989 πάλι στο Επιμελητήριο Δράμας αφίχθη μια διυπουργική επιτροπή για να  καθορίσει λατομικές ζώνες, οι ζώνες ποτέ δεν έγιναν, αλλά η δική μου πρόβλεψη επαληθεύτηκε.

Είχα δηλώσει πως βόρεια της Δράμας υπάρχει ένα μεγάλο δολομιτικό κοίτασμα που μια μέρα όλοι οι μαρμαράδες εκεί θα δραστηριοποιούνται.

Πολλοί τότε χλεύασαν!

Δικαιώθηκα όμως για την πρόγνωσή μου αφού από πριν έως σήμερα όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας βρίσκονται σ’ αυτό το πέτρωμα και όλοι τους ασχολούνται με εξαγωγές στο εξωτερικό των ογκομαρμάρων με όλα τα οφέλη για την εθνική οικονομία.

Τέλος από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης διανεμήθηκαν δωρεάν τεύχη σε όλους με θέματα και οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά την χρήση συρματοκοπών στα λατομεία μαρμάρου και τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας των εργαζομένων.

Συμπερασματικά αξίζει να αναφωνήσουμε ένα μεγάλο Ζήτω! Για το ελληνικό μάρμαρο που χάρη σ’ αυτό σήμερα υπάρχει ο Παρθενώνας, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Κοιμωμένη, οι Στήλες του Ολυμπίου Διός, το Ερεχθείο, η Αφροδίτη της Μήλου και χιλιάδες άλλα έργα που σμιλεύτηκαν από αρχαία ελληνικά χέρια και κοσμούν τα ελληνικά και τα μουσεία όλου του κόσμου.