Η Ελβετία εξετάζει την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της τράπεζας Credit Suisse

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια διάσωσης της ελβετικής Credit Suisse. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν τώρα την πλήρη ή και την μερική κρατικοποίηση της τράπεζας ως τη μόνη εναλλακτική βιώσιμη επιλογή εκτός από την εξαγορά από την UBS, όπως αναφέρουν άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελβετία εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αναλάβει πλήρως την τράπεζα είτε να κατέχει ένα σημαντικό μετοχικό μερίδιο, εάν η εξαγορά από την UBS Group AG (η προσφορά ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια) αποτύχει λόγω της πολυπλοκότητας της διευθέτησης της συμφωνίας εντός τόσο σύντομου χρονικού πλαισίου.

Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και μπορεί ακόμη να αλλάξει, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια λύση για την τράπεζα μέχρι το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, που πραγματοποιείται αργά το βράδυ (τοπική ώρα). Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια εξαγορά από την UBS έχει δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων ακανθώδους ζητημάτων όπως ένα κυβερνητικό backstop που θα κάλυπτε πιθανές νομικές και άλλες απώλειες. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος έχει επίσης διστάσει να αναλάβει την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο.

Η UBS ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει ορισμένα έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες σε οποιαδήποτε εξαγορά, ανέφεραν οι άνθρωποι, ενώ υπάρχει πληροφορία για ποσό σε 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η UBS, έχει καταθέσει προσφορά περίπου 1 δισ. δολαρίων για την Credit Suisse, η οποία η μικρότερη ελβετική τράπεζα θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλή και φαίνεται πως την απορρίπτει.

ethnos.gr