Η αλόγιστη δημιουργία φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Την εκτεταμένη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και μάλιστα σε περιοχές όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας και να μην ερημώσουν τα χωριά επισημαίνει σε άρθρο του ο βουλυετής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Νικολαϊδης. Είναι γεγονός ότι μεταξύ άλλων υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία στους οινοπαραγωγούς, της Δράμας ένα κλάδο που δίνει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή σε αντίθεση με τα ενεργειακά πάρκα και συμβάλλει στον τουρισμό της περιοχής.

Η αλόγιστη δημιουργία φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Η ουσιώδης στήριξη και η γενναία ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένας εθνικός στόχος, καθώς, πέρα από την ενίσχυση της οικονομίας, σχετίζεται άμεσα και με την ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης της ελληνικής επαρχίας. Οι νέες και οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, τα χωριά και τις μικρές κωμοπόλεις της υπαίθρου, συνειδητοποιώντας ότι είναι αναιμικές οι ελπίδες για να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται μέσα από την ενασχόλησή τους με τη γη, που αξιοποιούσαν για δεκαετίες οι γονείς και οι παππούδες τους.

Κι όμως, αντί η ελληνική Πολιτεία να σταθεί εμπράκτως αρωγός στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που με μεγάλο κόπο προσπαθούν να συντηρήσουν το βιος τους, προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι η αλόγιστη δημιουργία φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων. Η στροφή στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα και σίγουρα όχι σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που παρέχει η ελληνική γη. Οι αδειοδοτήσεις για τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τη βούληση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα σε όσους προσπαθούν να δουλέψουν με βάση τη γη και τα προϊόντα της.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των οινοποιών της Δράμας, οι οποίοι αποτελούν έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας. Με κόπο και θυσίες υλοποιούν επενδύσεις, αναπτύσσονται με εξωστρέφεια και με τα παραγόμενα κρασιά της Δράμας κατακτούν ολοένα και περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Κι όμως, στην προσπάθειά τους αυτή έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λόγω της δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων πάρα πολύ κοντά σε αμπελώνες.

Από τη μια οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της Δράμας, οι οποίες απασχολούν περί τους 460 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, που αντιστοιχεί σε καταβολές για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές ποσών ύψους άνω των 7,3 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα παρέχουν έμμεσα απασχόληση σε δεκάδες άλλους συνεργαζόμενους επαγγελματίες. Επιπλέον, υλοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους. Από την άλλη, για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μετά την έναρξη λειτουργίας τους, απαιτούνται ένας με δύο εργαζόμενοι, έχοντας μηδενική συνεισφορά στην εθνική οικονομία, μέσω ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στην τοπική οικονομία μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης.

Μια ακόμη σοβαρή πτυχή, ειδικά όσον αφορά τα οινοποιεία και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων κοντά σε αυτά σχετίζεται με τον οινοτουρισμό. Είναι πραγματικά εντελώς οξύμωρο από τη μια η κυβέρνηση να προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού με στόχο την ανάπτυξή του στην Ελλάδα και από την άλλη η ίδια κυβέρνηση με τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών να λειτουργεί ως τροχοπέδη των όποιων σχετικών προσπαθειών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πριν από την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων θα πρέπει να έχει προηγηθεί η λεπτομερής εξέταση και αξιολόγηση τόσο των επιπτώσεων που θα επέλθουν στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής όσο και των οικονομικοκοινωνικών συνεπειών σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, οι όποιες αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται συνολικά και όχι η καθεμία ξεχωριστά, έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη σωρευτικά η γενικότερη επιβάρυνση από τη δημιουργία όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες και να λαμβάνει υπόψη την αποτροπή δημιουργίας τεράστιων εγκαταστάσεων πέριξ κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα να περικυκλώνονται και να στραγγαλίζονται ολόκληρα χωριά. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η αχρήστευση τεράστιων εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας. Υπάρχει πλήθος εκτάσεων, χαμηλής παραγωγικότητας, λίγο μακρύτερα από κατοικημένες περιοχές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χωρίς προβλήματα και χωρίς να αφαιρείται η δυνατότητα από γεωργούς, κτηνοτρόφους, οινοποιούς κ.α. να αναπτύσσουν τις δραστηριότητες από τις οποίες βιοπορίζονται.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου. Χρειάζονται λύσεις άμεσα, προτού μπει οριστική ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

 Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»