Γάζα: 5ήμερη ανακωχή για απελευθέρωση ομήρων-Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν αμέσως μετά

Πέντε ημέρες αναμένεται να διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς  με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 παιδιών και 13 γυναικών που κρατούνται όμηροι στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανέφερε πολιτική πηγή που επικαλείται η Jerusalem Post, την ώρα που οι συζητήσεις για την εκεχειρία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα η Haaretz κάνει λόγο για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο αναφέρει ότι η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μια παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και τη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προβλέπει και απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων (κυρίως γυναίκες και παιδιά).

Το Ισραήλ θα επιτρέψει επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

πηγή ethnos.gr