Γαλλία: Μαζικές έφοδοι ακτιβιστών σε καταστήματα της Apple

Ζητούν από τον κολοσσό της τεχνολογίας να καταβάλει το πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν για φόρους που «χρωστά» στην Ιρλανδία

Με το σύνθημα «Πληρώστε τους φόρους σας!» δεκάδες ακτιβιστές εισέβαλαν εχτές σε καταστήματα της Apple σε ολόκληρη τη Γαλλία, απαιτώντας από την εταιρεία να πληρώσει το πρόστιμο-μαμούθ των 13 δισ. ευρώ που της επέβαλε η Κομισιόν, για φόρους που δεν επιβλήθηκαν στην Ιρλανδία λόγω ευνοϊκής μεταχείρισης.

Στο Παρίσι, μια ομάδα ακτιβιστών του οργανισμού Attac, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών διεκδικώντας κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, εισέβαλε στο κατάστημα στο κέντρο της πόλης και το κατέλαβε για περισσότερες από τρεις ώρες.
Το προσωπικό αναγκάστηκε να διώξει τους πελάτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κατάστημα και να κατεβάσει ρολά, ενώ ανάλογες διαμαρτυρίες μικρότερης έκτασης πραγματοποιήθηκαν και σε μαγαζιά της Apple σε άλλες πόλεις, όπως η Μασσαλία, η Λυών και η Λιλ.

«Θα σταματήσουμε όταν η Apple πληρώσει αυτά που χρωστάει», έγραφε το τεράστιο πανό που ξετύλιξαν οι ακτιβιστές στον δεύτερο όροφο του καταστήματος στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι οι «παρεμβάσεις» θα συνεχιστούν μέχρι ο κολοσσός της τεχνολογίας να αποσύρει την έφεση που έχει ασκήσει για την απόφαση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 η Κομισιόν αποφάνθηκε ότι η Ιρλανδία χορηγούσε στην Apple αδικαιολόγητα τα τελευταία χρόνια φορολογικά πλεονεκτήματα, ύψους 13 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive