Ευρωεκλογές: Πρωταθλήτρια στην αποχή η Κροατία

Με συμμετοχή περίπου 21%, η Κροατία η χώρα που είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης η χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είχαν τη χαμηλότερη συμμετοχή στην εκλογή των ευρωβουλευτών τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από την ΕΕ. Μόνο 21,34% των ψηφοφόρων, δηλαδή λιγότεροι από ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις και λιγότεροι απ’ ό,τι το 2014 και το 2019, προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες.

Η αποχή, που αποδίδεται στην δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών, η άνοδος συντηριτικών κομμάτων έφερε μεγάλες αναταράξεις σε αρκετές χώρες.

Στην Γαλλία ο Μακρόν προκύρηξε εκλογές, στο Βέλγιο  την παραίτηση της ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η ηγεσία του κόμματος Ecolo, του γαλλόφωνου τμήματος της βελγικής οικολογικής οικογένειας, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την διπλή ήττα του κόμματός του Open VLD στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην Ισπανία η Γιολάντα Ντίαθ, η δεύτερη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ακροαριστερού κινήματος Sumar, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του, λόγω των κακών επιδόσεών του στις ευρωεκλογές, τις οποίες κέρδισε η δεξιά.