Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο – Πώς θα εφαρμοστεί

Αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων αλλά και στην ψήφο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Πρόκειται για την επιστολική ψήφο για την οποία μίλησαν  η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Η εισαγωγή της επιστολής ψήφου θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου. Δίνουμε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους αν θέλουν να ψηφίσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με την επιστολική ψήφο. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του. Θα αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει στις εθνικές εκλογές ακόμα ……..Στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε.»

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα:

  •  Τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • τον φάκελο ψηφοφορίας,
  • το ψηφοδέλτιο,
  • έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
  • έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

«Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το Υπουργείο προς το παραλήπτη θα γίνεται ατελώς».

Και δεύτερος φάκελος ασφαλείας

Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).