Έως 31 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας-Πως πληρώνουμε

Τα τέλη κυκλοφορίας 2023 είναι πλέον αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μπορεί με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, να κατεβάσει το ειδοποιητήριο για το αυτοκίνητό του και να φροντίσει για την πληρωμή του ποσού πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, αν θέλει να συνεχίσει να κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο χωρίς τον κίνδυνο να δεχτεί πρόστιμο.

Εναλλακτικά, αν αποφασίσει να αφήσει το όχημά του παρκαρισμένο εκτός δρόμου μπορεί να κάνει εύκολα δήλωση ακινησίας, δηλαδή το αντίστοιχο της κατάθεσης πινακίδων. Ας δούμε αναλυτικά την κάθε διαδικασία.

1. Πού θα βρω το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας;

Στην πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την πρόσβαση στην οποία απαιτούνται κωδικοί TAXISnet (διαβάστε παρακάτω για εύρεση χωρίς κωδικούς). Αφού εισέλθετε στην εφαρμογή, επιλέγετε Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων και στη συνέχεια Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων.

Αφού επιβεβαιώσετε ότι εμφανίζεται το σωστό ΑΦΜ, η πινακίδα του οχήματος και η χρονιά 2023, επιλέγετε το Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας. Επιλέγοντας «Κατάσταση Οχημάτων» εμφανίζετε την τρέχουσα εικόνα των οχημάτων σας, ενώ σε περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα οχήματα και θέλετε μια λίστα με συγκεντρωμένους τους Κωδικούς Πληρωμής για όλα, μπορείτε να επιλέξετε το «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας».

2. Μπορώ να βρω το ειδοποιητήριο χωρίς κωδικούς Taxisnet;

Ναι. Εκτός της πλατφόρμας myCAR, είναι διαθέσιμη και η σελίδα Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet. Για την έκδοση του ειδοποιητηρίου από αυτή απαιτείται η πινακίδα κυκλοφορίας, το ΑΦΜ του κατόχου και το έτος κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

3. Πώς πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας;

Τα ειδοποιητήρια φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα αλλά και QR Code. Έτσι μπορούν να πληρωθούν είτε αντιγράφοντας τον κωδικό πληρωμής σε μια τραπεζική πλατφόρμα web banking, είτε σκανάροντας το QR code με το κινητό και κάποια εφαρμογή mobile banking.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με φυσική επίσκεψη στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες. Στα καταστήματα τραπεζών, μπορούν να πληρωθούν και στα αυτόματα μηχανήματα, με επίδειξη του QR code.