Ενημέρωση απο την ΔΠΕ Δράμας για τη διαδικασία παραίτησης και συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών

 

Η ΔΠΕ Δράμας με έγγραφό της ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς της σχετικά με τη διαδικασία παραίτησης και συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2017-2018, και γνωστοποιεί τα εξής: 1.α) Όσον αφορά στις αιτήσεις παραίτησης, σημειώνουμε ότι μετά την έκδοση του Ν.4386/2016 (Φ.Ε.Κ. 83 τ.Α΄/11-05-2016) με θέμα: «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 33,ορίζεται ότι:

«…Αίτηση παραίτησης μονίμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου».Επομένως, οι αιτήσεις  θα υποβάλλονται από την πρώτη (1η) έως και τη δεκάτη (10η) Απριλίου του έτους. Στην περίπτωση που η εναρκτήρια ή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι αργία, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Ανάκληση αίτησης παραίτησης μπορεί να κατατίθεται μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, {παρ.4 του άρθρου 148 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 τ.Α΄/09-02-2007)}.

Σύμφωνα με το Ν.4186/17-9-2013, άρθρο 36 και παρ.20, οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης που υποβάλλονται μετά την 31 Μαΐου καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημόσιου Νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Σχετικά με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών για σωματική ή πνευματική ανικανότητα, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 3528/2007, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση στην υπηρεσία μας, γνωμάτευση από Δευτεροβάθμια ή Ειδική Υγειονομική Επιτροπή, η οποία θα χαρακτηρίζει το νόσημα ως μη ιάσιμο και τον εκπαιδευτικό μη ικανό προς εργασία. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις ως προς το δικαίωμα σύνταξης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.1 εδ. γ΄ του Π.Δ. 169/2007 «τακτικός δημόσιος υπάλληλος δικαιούται σε ισόβια σύνταξη από το Δημόσιο Ταμείο, αν απολυθεί για σωματική ή διανοητική ανικανότητα, η οποία δεν οφείλεται στην υπηρεσία και έχει πενταετή τουλάχιστον πραγματική συντάξιμη υπηρεσία».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1)« Έλεγχος γνησιότητας δικαιολογητικών».Σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 28 του Ν.4305/2014  προβλέπεται ότι η αίτηση παραίτησης του υπαλλήλου θα γίνεται δεκτή, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του αυτεπάγγελτου ελέγχου των δικαιολογητικών.
2) Επειδή έχουν επέλθει πολλές αλλαγές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις, κρίνεται απαραίτητο πριν την υποβολή της αίτησης παραίτησης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν από το Γ.Λ.Κ. ώστε να είναι σίγουροι πως πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, να εξασφαλίσουν ότι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου) καθώς και το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
3) Σας ενημερώνουμε πως αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υποβολή της αίτησης παραίτησης είναι οι εκπαιδευτικοί και ο ρόλος της Διεύθυνσης είναι επικουρικός και διεκπεραιωτικός. Μόνο αρμόδιο και γνώστης των συνταξιοδοτικών διατάξεων καθώς και του ύψους του ποσού της σύνταξης-μερίσματος είναι το Γ.Λ.Κ.