Ενεργειακή κρίση: Ανοίγει τις στρόφιγγες η Ρωσία

Έτοιμο να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου  προς την Ευρώπη μεσούσης της ενεργειακής κρίσης που εκτινάσσει την τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, δηλώνει το Αζερμπαϊτσάν ενώ και ο Ρώσος πρόεδρος, διαφαίνεται ότι «ανοίγει» τη στρόφιγγα της Gazprom προς σταθεροποίηση των τιμών, γεγονός που ήδη είχε αντικτύπο στις αγορές.

Η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψε σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, νέα ιστορικά ρεκόρ εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο, η τάση αντιστράφηκε αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έδειξε» πως η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες προκειμένου να μην οδηγηθεί η Ευρώπη σε απόλυτη ενεργειακή «καταιγίδα», όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

«Δεν πρέπει κανένας να μπαίνει σε δύσκολη θέση, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, παρά τα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις ρώσο-ουκρανικές σχέσεις μέχρι σήμερα, και δεν πρέπει να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη προς την Gazprom που είναι ένας αξιόπιστος, απόλυτα αξιόπιστος εταίρος από όλες τις απόψεις» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με θέμα την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε στραφεί κατά της ΕΕ τονίζοντας ότι η κρίση στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου οφείλεται στη λανθασμένη πολιτική της Κομισιόν, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη. Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ήταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λαθεμένη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: Σήμερα πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους» συνέχισε.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

πηγή cnn.gr