Ένας ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους και όχι για τους ασαφαλισμένους

«Πρεμιέρα» κάνουν σήμερα οι επιπλέον χρεώσεις για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, μετά τη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που έχει ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων.

Πιο συγκεκριμένα, θεσμοθετείται χρέωση 1 ευρώ και 3 ευρώ στους πολίτες για διενεργούμενες εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Ήταν ένα αίτημα των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων ώστε να πάρουν μια «ανάσα» από το υπέρογκο clawback, το οποίο ικανοποιήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Τι είναι το clawback

Κάθε ευρώ πάνω από την κλειστή ετήσια δαπάνη που έχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις καλούνται να το επιστρέψουν

Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες πάροχοι διαμαρτύρονται – όπως όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ-  και όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας διατυπώνουν την κατανόηση και την υποστήριξή τους για το δυσβάσταχτο clawback.

Στην πράξη, ωστόσο, αυτό δεν αποτυπώνεται. Το claw back έχει ταξινομηθεί στα φορολογικά/εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί την περίτρανη απόδειξη της έλλειψης συστήματος καταγραφής, ελέγχου, παρακολούθησης και ανάλυσης κάθε συνταγογράφησης φαρμάκου ή εξετάσεων – και το χειρότερο, της έλλειψης κάθε βούλησης για να γίνουν τα προαναφερθέντα.

Οι όροι έχουν αντιστραφεί απολύτως: Αντί ο ΕΟΠΥΥ να φροντίζει για τους ασφαλισμένους του και για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας με ευνοϊκότερους όρους για τους ίδιους, ο Οργανισμός μεριμνά πρωτίστως για τους παρόχους. Αντί να εστιάσει στις υπηρεσίες που παρέχει κάθε ιδιώτης πάροχος με τον οποίο συμβάλλεται και να τις αξιολογήσει, τις δέχεται άκριτα και αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά και πιθανότατα άδικα και στρεβλά τους παρόχους.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ