Ελπίδες για στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας

Με έξτρα αμοιβή στους μισθούς ιατρών και νοσηλευτών εκτιμάται ότι θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών σε αρκετά Νοσοκομεία της χώρας. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προβλέπι έξτρα αμοιβές για όσους γιατρούς ή νοσηλευτές πάνε να καλύψουν θέσεις που έχουν βγει άγονες. «Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Τι είπαμε λοιπόν; Αλλάζουμε την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και πλέον όταν σε μία περιοχή έχει βγει άγονος ένας διαγωνισμός πάνω από 2 – 3 φορές, αυτομάτως αυτή η περιοχή θα χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή, θα έχει ο γιατρός επιπλέον αμοιβή και ως προς τον μισθό του, αλλά και ως προς τις υπερωρίες του. Το ίδιο και ο νοσηλευτής», τόνισε.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

Σύμφωνα με τον υπουργό, το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. Όπως είπε, περίπου 1,5 εκατομμύριο νοσηλευτές λείπουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (15.000 στην Ελλάδα) και περίπου άλλοι τόσοι γιατροί. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που έχουν εισάγει νοσηλευτές από την Ινδία, από το Μπαγκλαντές και από άλλες χώρες, σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Αυτή τη στιγμή τρέχουν δυο παράλληλες προσκλήσεις περίπου 2.500 και 2.500 νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ. Η πρώτη από το ’21,  η δεύτερη επί των ημερών μου. Ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να προχωρήσουμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσληψής τους. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε και τη συνεννόηση που έχουμε με το ΑΣΕΠ, θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε».

Στο επίκεντρο η στελέχωση του ΕΚΑΒ

Μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης και του Προγράμματος «Αιγίς» εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων στην ιστορία μας, επεσήμανε επίσης ο υπουργός υγείας λέγονατς ότι αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν αγοραστεί, παραδοθεί και μπει στην κυκλοφορία 250 νέα ασθενοφόρα.

«Είναι ένας τεράστιος αριθμός που θα ανανεώσει σχεδόν πλήρως τον στόλο του ΕΚΑΒ.Ταυτόχρονα, έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, μέσω ΑΣΕΠ και έχω ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον 500 θέσεις επικουρικών» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.