Ελιές και Ελαιόλαδο γλυτώνουν από την “μανία” του Τράμπ

Οι δασμοί που αναμένονται σε Ευρωπαϊκά προϊόντα με την σχετική απόφαση του Ντόλαντ Τράμπ κκαι προκαλούν έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μετά το πρώτο σοκ για την επιβολή μεγάλου δασμού στα ροδάκινα, ήρθε ανακούφιση από τη είδηση ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα υπό φορολόγηση προϊόντα οι ελιές που σημειωτέον αποτελεί το κυριότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας στις ΗΠΑ– και το ελαιόλαδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεδομένο αυτό όχι μόνο γλιτώνει την ελληνική οικονομία από ένα βαρύ πλήγμα, αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για τα προϊόντα αυτά, καθώς την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν δασμούς στο ελαιόλαδο και στις ελιές που παράγονται στην Ισπανία. Σε δεινή θέση αναμένεται να βρεθούν οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι κονσερβοποιοί, καθώς οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ, στις οποίες επιβάλλεται ήδη δασμός 18%, μπορεί να φτάνουν ορισμένες χρονιές ακόμη και τα 50 εκατ. δολ.

Το 2018 οι εξαγωγές της κατηγορίας «Καρποί και φρούτα, παρασκευασμένα ή διατηρημένα» προς τις ΗΠΑ ήταν αξίας περίπου 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

Αλλα προϊόντα που θα πληγούν εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους όπως αναφέρει το skai.gr είναι τα τυριά, με την αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να φτάνει το 2018 τα 29,11 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φέτα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται περίπου το 2% των συνολικών εξαγωγών του δημοφιλούς ελληνικού τυριού.

dramini.gr