Ελαστικό ωράριο και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έρχονται με νομοσχέδιο τον Οκτώβρη

Περισσότερη ευελιξία στον χρόνο και τον τόπο εργασίας φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναμένεται να μπει σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο. Η προαναγγελία έγινε από το ν πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη , ο οποίος περιέγραψε ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν – όπως είπε – οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει το ισχύον πλαίσιο για τις υπερωρίες αλλά και ο συνδικαλιστικός   νόμος, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια και πολλές εισηγήσεις, όπως η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων υπερωριών στη βιομηχανία, που διαφοροποιείται σήμερα από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, έχει καθοριστεί στις 48 ώρες ανά 6μηνο. Στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, για παράδειγμα στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι έως 2 ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες το έτος. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να ευθυγραμμιστεί το πλαφόν στη βιομηχανία με τους υπόλοιπους κλάδους, ώστε το ανώτατο όριο να είναι 120 ώρες ανά έτος σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

περισσότερα στο ethnos.gr