Εκδήλωση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών για τον Ηλία Βενέζη

 

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 7:30μ.μ. στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή, με τίτλο: «Ηλίας Βενέζης- ο Συναξαριστής του μικρασιατικού ελληνισμού».
Ομιλητές τις εκδήλωσης:
ο Χ. Καράογλου, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και η Κατερίνα Καρβέλα, Φιλόλογος.
Ο Χ. Καράογλου. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1946. Σπούδασε φιλολογία (με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία) στο Α.Π.Θ., όπου δίδαξε από το 1975 έως το 2010. Σήμερα είναι ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. Ιδρυτής του εργαστηρίου Βιβλιολογίας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού της Νεοελληνικής Φιλολογίας Κονδυλοφόρος. Άρθρα και μελετήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Ο ομότιμος Καθηγητής κ. Χ. Καράογλου, ασχολείται εδώ και χρόνια με το έργο του Ηλία Βενέζη και σε συνεργασία με την κ. Κατερίνα Καρβέλα, ετοιμάζει τρίτομη έκδοση των άρθρων του.
Από το πλήθος των ερευνών, δημοσιευμάτων και βιβλίων του κ. Καράογλου, ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής Βιβλία:
• Δυο Μελέτες για τον Καβάφη: Η αθηναϊκή κριτική και ο Καβάφης, το 1985 και Εκτός ορίων. 2+1 κείμενα για τον Καβάφη, το 2000.
• Ένα σημαντικό τρίτομο συλλογικό έργο με τίτλο Περιοδικά λόγου και τέχνης 1901-1940. Αναλυτική βιβλιογραφία και παρουσίαση, το 1996-2007.
• Βιβλιογραφία Γιώργου Θεοτοκά 1974-2002, το 2004 (σε συνεργασία με την Ναταλία Δεληγιαννάκη και την Αλκμήνη Ριζοπούλου).
• Επίσης, το 2008, εξέδωσε την αλληλογραφία Γ.Κ. Κατσίμπαλη και Γ. Θεοτοκά (σε συνεργασία με την Αμαλία Ξυνογαλά) το 2011, τα δοκίμια του Δημήτρη Νικολαρεϊζη και το 2013, τα ποιήματα του Ρώμου Φιλύρα, σε δύο τόμους, σε συνεργασία με την Αμαλία Ξυνογαλά.
Η Κατερίνα Καρβέλα γεννήθηκε στο Αίγιο και σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διδάσκει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις Σέρρες. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιβλιολογίας. Συμμετείχε στο μακρόπνοο και εν προόδω ερευνητικό πρόγραμμα της αναλυτικής βιβλιογραφίας των περιοδικών λόγου και τέχνης 1901-1940, υπό την εποπτεία του καθηγητή Χ.Λ. Καράογλου. Καρπός, μέχρι στιγμής, του προγράμματος υπήρξε η τρίτομη έκδοση Περιοδικά Λόγου και Τέχνης: Αθηναϊκά περιοδικά, 1901-1940, τ. Α’ Γ’, University Studio Press, 1996-2007.
Ο τίτλος των σημερινών ομιλιών δικαιολογείται μέσα από τα γραπτά του ίδιου του Βενέζη: «Λοιπόν, τι μας ζητούν οι φίλοι μας από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου; Να σβήσουμε την ιστορία μας, το συναξάρι και το μαρτυρολόγιό μας, να σβήσουμε τις μνήμες;». Από τα λόγια του συγγραφέα, ας κρατήσουμε και την λέξη μαρτυρολόγιο. Γιατί το συναξάρι ως είδος μπορεί να ανήκει στα εγκώμια, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι από τους βίους αγίων, συχνά αντλεί και από τα μαρτυρολόγια.