Ε.Ε – Έρευνα: Το οικονομικό κόστος της πανδημίας μεγαλύτερο από τα οφέλη της δημόσιας υγείας

Σχεδόν το 40% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα. Μεταξύ των χωρών-μελών, το 44% των πολιτών στην Ουγγαρίας δηλώνει ότι έχει επηρεασθεί αρνητικά το εισόδημά τους εξαιτίας της πανδημίας, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Kantar για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχαν 24.812 πολίτες από το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από το δεύτερο κύμα αυξημένων κρουσμάτων στην Ευρώπη, που οδήγησε σε μερικά lockdown σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, με επιστροφή της οικονομίας σε διπλή ύφεση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνει ότι η πανδημία Covid-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα. Για πρώτη φορά, περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ξεπερνάει τα οφέλη προστασίας της δημόσιας υγείας που συνεπάγονται τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown.

Σημαντική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι το μπλοκ πρέπει να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες καταπολέμησης της πανδημίας και περισσότερους οικονομικούς πόρους γι’ αυτό το σκοπό. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο των 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας σκοντάφτει σε νέα εμπόδια μετά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες διαφωνούν με τη ρήτρα που συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων με το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.