Δυο ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις στη Δράμα με φόντο το 4ο μνημόνιο και τα νέα δυσμενή μέτρα…

 

Δύο ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Δράμα, στο πλαίσιο της γενικότερης σημερινής  κινητοποίησης   με φόντο την συζήτηση για το 4ο μνημόνιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΜΑΣ

Στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με συμμετοχή μικρότερη της αναμενόμενης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί με διοργανωτές τους φορείς της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό  έγιναν  ομιλίες για τον σκοπό της σημερινής διαμαρτυρίας   από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας Γιώργο Σαβρίδη όπως και από  άλλους εκπροσώπους φορέων εργαζομένων και κομμάτων.  Από την πλευρά των συγκεντρωμένων, καταρτίσθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

“Στη Δράμα σήμερα, 17η Μάη 2017, συγκεντρωθήκαμε σε απεργιακή συγκέντρωση όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι του Νομού Δράμας για να αγωνιστούμε ενάντια στην ψήφιση του 4ου μνημονίου.

Τα βάρη που σηκώνουμε είναι ήδη πολλά και ο ελληνικός λαός δεν αντέχει.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ

Ø Στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή σε εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων

Ø Στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, που το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
  • Πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση.
  • Εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση νέων μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης. Κοινωνική ασφάλιση με την ΕΓΓΥΗΣΗ του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικότητα των Φορέων Κύριας ΚΑΙ Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύ­ος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δι­καίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
  • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα

– Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων, επέκταση των ΒΑΕ, συστηματικοί έλεγχοι.

– Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

– Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.

– Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους.

– Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων, όπως νέοι, γυναίκες, εργαζόμενοι πλησίον της σύνταξης, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, ανάπηροι, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ.

– Δίκαιο φορολογικό σύστημα – Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής σε βάρος του εργατικού εισοδήματος, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγα­λοφειλετών, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.

– Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

– Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

– Έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης και του κοινωνικού προσώπου που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας.

– ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

ME ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ μας για να μπει ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ                                            στις μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα μας και το λαό μας                       για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας,                                                                           για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας!

Οι Εργαζόμενοι, οι Συνταξιούχοι, οι Άνεργοι,

αρνούμαστε να πληρώσουμε την Κρίση που άλλοι δημιούργησαν

Ε  ξ  ο  υ  σ  ι  ο  δ  ο  τ  ο  ύ  μ  ε :Τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους φορείς”.

 

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση με διοργανωτή το  ΠΑΜΕ για να ακολουθήσει στην συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μαζική ήταν σήμερα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Δράμα.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί συμμετείχε πλήθος κόσμου που και στην πορεία που ακολούθησε είπαν «Φτάνει πια στις αυταπάτες ή με το λαό ή με τους εργάτες» και επιτέλους να μπει τέρμα στον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, τέρμα στα παραμύθια, στα μέτρα και τα αντίμετρα και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο Πέμπτη στις 19.00 μμ στην κεντρική πλατεία της Δράμας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ώρα που θα ψηφίζεται το 4ο μνημόνιο στη Bουλή.

Στη συγκέντρωση αγωνιστικό χαιρετισμό απήυθυναν ο ταμίας  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορουπαλλήλων ν.Δράμας που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, Γιάννης Τοπαλίδης και  το μέλος της διοίκησης της ΟΣΥΑΠΕ, Στέργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος διάβασε και την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της γραμματείας Δράμας του ΠΑΜΕ, Γιάννης Κοτζαμπάσης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ωστόσο, προκάλεσε   εντύπωση τόσο η συμμετοχή  και η ομιλία  του μέλους του ΔΣ  της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Περιφερειών  Ελλάδος  κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, όσο και η παρουσία της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Δράμας κας Σταυρούλας Συμεωνίδου η οποία στην συνέχεια μετέβη και στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive