Δριμύτατη κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη για το Κοσσυφοπέδιο

Υπερψηφίστηκε την Τρίτη (16/4) με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού, απόφαση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας

Στην ουσία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη όπου αναφέρεται ότι το Κόσοβο πληροί τους όρους για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού που θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου.

Η εκπρόσωπος της Σερβίας, Biljana Pantić Pilja, σε μια ομιλία – χείμαρρο, αποκάλεσε τη Ντόρα Μπακογιάννη «υποκρίτρια», προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι «ένα μικρό έθνος, αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ». «Θέλω να σας συγχαρώ για αυτό που κάνετε σήμερα γιατί θα μείνετε στην ιστορία ως κάποια που παραβίασε, πολύ βίαια, όλους τους κανόνες», σχολίασε στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Σερβίας.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς: «Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη».

Βούτσιτς: «Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας. Ντροπή σας»

Ο πρόεδρος της χώρας, σε διάγγελμά του από το Παλάτι της Σερβίας, είχε αναφέρει ότι γνωρίζει ποιος «έδωσε την εντολή»: «Ξαφνικά μετάνιωσε (…). Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

«Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος ένταξης του Κοσσυφοπεδίου […] – και θα μπορούσε να υποτεθεί πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον αδερφό της, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά από περισσότερες από 300 ημέρες εργασιών, δύο ενημερωτικά ταξίδια στο Κόσοβο και δεκάδες συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη η Μπακογιάννη είναι σίγουρη πως διερεύνησε τα πάντα εξονυχιστικά, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της, όπως δήλωσε στο Στρασβούργο.

Φεστιβάλ υποκρισίας

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε «φεστιβάλ υποκρισίας» τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος-μέλος του ΟΗΕ.