Δράμα: Μικρή η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΥΚ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Δράμας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Πασταλτζίδης και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δ. Καρβούνης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Ν. Δράμας συν. Άγ. Τομπαλίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Δράμας συν. Μ. Αθανασιάδης. Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας συν. Γ. Σαβρίδης ανέπτυξε τη σημερινή κατάσταση «με την αισχροκέρδεια» και τα χαμηλά εισοδήματα της εργατικής τάξης καθώς και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Στη συνέχεια διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο απεδώθη μετά από πορεία στον αντιπεριφερειάρχη:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Στη Δράμα σήμερα, την 17η Απρίλη 2024, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα εισοδήματά μας. Πολλά είναι τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κρίση επιβίωσης αφού οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής έχουν φτάσει στο Θεό.
Αντίθετα, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα. Στην πραγματικότητα. η αγοραστική μας δύναμη έχει μειωθεί κατά πολύ. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων αλλά τελευταία, ουραγός στους μισθούς.
Με τη σημερινή μας απεργία
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
■ Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυ-παντικά.
■ Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων
■ Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
■ Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
■ Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.
■ Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).
■ Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.
■ Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super-market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.
Ε ξ ο υ σ ι ο δ ο τ ο ύ μ ε :
Τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους φορείς.
Το ψήφισμα παραδόθηκε στο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλ. Παναγιωτίδη ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με τα δίκαια αιτήματά μας.