Διασύνδεση ταμειακών και POS με την εφορία – Σχέδιο και στόχοι

H διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και την ΑΑΔΕ αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, καθώς εισάγει σε ψηφιακό περιβάλλον επιχειρήσεις και φορολογικούς ελέγχους, με κεντρικό μέλημα την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher για να αντικαταστήσουν χιλιάδες ταμειακές μηχανές, 100.000 συσκευές POS, αλλά και για να δημιουργήσουν e-shop και αποθηκευτικούς χώρους τύπου cloud. Η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών είναι ένα από τα νέα έργα που εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλι 162.440.000 ευρώ.

Σε δεύτερη φάση η ΑΑΔΕ θα τρέξει ακόμα έναν διαγωνισμό. Αφορά το μεγαλύτερο όπλο που θα έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός, καθώς θα δίνει στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης  στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω της οποίας  θα επιχειρηθεί η περιστολή της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ