Διαδικτυακή εκδήλωση για το δίτομο έργο του Σαράντου Καργάκου – «Τούρκοι & Τουρκοκρατία» και «Μεγάλες Μορφές & Μεγάλες Στιγμές του ‘21»

Την παρουσίαση του δίτομου έργου του Σαράντου Ι. Καργάκου, «Τούρκοι & Τουρκοκρατία» και «Μεγάλες Μορφές & Μεγάλες Στιγμές του ‘21» προγραμμάτισε ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός και ο «ΙΑΝΟΣ» για τις 14 Δεκεμβρίου στις 6μμ. Η εκδήλωση θα γίνει διαδικτυακά καθώς το ενδιαφέρον για τον ιστορικό φιλόλογο,  συγγραφέα, που «έφυγε» πριν 2 χρόνια, είναι εξαιρετικά πολύ μεγάλο.

Θα μιλήσουν οι: 

Γεώργιος Κυράτσος, Αρχειονόμος – Βιβλιοθηκονόμος και Μιχάλης Μελετίου, βιολόγος – συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο γιος του συγγραφέα και φιλόλογος, Γιάννης Καργάκος.

Link live streaminghttps://youtu.be/Qy7FjnWtecA 

Λίγα λόγια για το δίτομο

Νεότερη Ελληνική Ιστορία Α΄: Τούρκοι και τουρκοκρατία 

Στα χρόνια της μακράς δουλείας έγινε μια πνευματική και εθνική ζύμωση στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο σε μια «ελίτ», όπως στους τελευταίους βυζαντινούς αιώνες: μια μεταστοιχείωση της εσωτερικής δομής, έτσι που με αργούς ρυθμούς να συντελεστεί η εθνική αυτογνωσία, που δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί στα χρόνια των Παλαιολόγων. Το Ρωμαίος/Ρωμηός ή Ρωμιός άρχισε σταδιακά να υποδηλώνει όχι γενικά τον υπόδουλο ορθόδοξο χριστιανό, αλλ’ ειδικά τον υπόδουλο χριστιανό Έλληνα ή ελληνόφωνο. Κι επειδή το Ρωμηός/Ρωμιός υποδήλωνε γενικά τον υποτεταγμένο, άρχισε, ως αντίδραση στην υποταγή, υπό την επίδραση των Ελλήνων της Δύσης (και όχι μόνο από Διαφωτισμού κι εντεύθεν) να χρησιμοποιείται ο όρος Έλλην που υπερίσχυσε του διεθνοποιημένου Γραικός. Επιπροσθέτως, μέσα στον θερμολέβητα της δουλείας διαμορφώνεται ένας τύπος Έλληνος –και δεν είναι ο μόνος–, που το πνεύμα του είναι στη Δύση και η ψυχή του στην Ανατολή.

Νεότερη Ελληνική Ιστορία Β΄: Μεγάλες μορφές και μεγάλες στιγμές Του ’21 

Ο τόμος αυτός είναι ό,τι λέει ο τίτλος του: «Μεγάλες μορφές και μεγάλες στιγμές του ’21». Όχι όλος ο αγώνας στην πολυμορφία του και στην πολύπτυχη διάστασή του. Όμως ο προσεκτικός αναγνώστης, διαβάζοντάς τον, θα προσεγγίσει την αλήθεια για τα σπουδαιότερα γεγονότα που συνέβησαν και συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης καθώς και για τη ζωή και τη δράση των πρωταγωνιστών της. Ο συγγραφέας παραθέτει όχι μόνο τα ηρωικά γεγονότα αλλά και κάποια μελανά σημεία που είναι φυσικό να υπήρξαν και που δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα σε όλους τους ξεσηκωμούς. Διότι σκοπός του είναι να δώσει μια ακριβή και όχι «υμνητική» ή «αποδομητική» ιστορία.

Βιβλία του Σαράντου Ι. Καργάκουhttps://bit.ly/3CDSmS7

 Λίγα λόγια για τον Σαράντο Ι. Καργάκο

Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος κύριος Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος παράλληλα, Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος. […] Έχει δημοσιεύσει 60 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα και Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις και οι συλλογές δοκιμίων Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους. […] Ο Σαράντος Ι. Καργάκος απεβίωσε στις 14 Ιανουαρίου 2019.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση πατήστε: https://www.ianos.gr/events/paroysias-ditomoy-sarantos-kargantos-afiervma/