Δεν συμφέρει στην Δύση η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία

Members of the delegations, led by Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Chinese Special Envoy for Eurasian Affairs Li Hui, hold talks in Moscow, Russia, May 26, 2023. Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Κατάπαυση πυρός στον πόλεμο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, με ταυτόχρονη διατήρηση από τη Μόσχα των προσαρτημένων εδαφών, πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Λι Χούι, ο οποίος εστάλη από το Πεκίνο στην Ευρώπη για να προωθήσει το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Κινέζος διπλωμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσινγκτον και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί. Ο Λι ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή του παιδεία.

Από την άλλη πλευρά, δυτικοί αξιωματούχοι, ενώ ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ακόμα, ότι δεν πιστεύουν πως η ειρήνη θα είναι δυνατή, αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», σημείωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος ενημερώθηκε πως «είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία. «Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», δήλωσε άλλος διπλωμάτης στη WSJ.