Δαδιά: Οι στάχτες και το μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Περισσότερα από 45.000 καμμένα στρέμματα προστατευόμενου δάσους άφησε πίσω της η πυρκαγιά που κατέκαιγε επί μέρες το δάσος της  Δαδιάς στον Έβρο.

Ωστόσο παρά τη μεγάλη καταστροφή, μια νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα αφήνει το γεγονός της ύπαρξης εντελώς άκαυτων νησίδων, αλλά και περιοχών όπου η φωτιά δεν επηρέασε σημαντικά την κόμη των δέντρων καθώς διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα προχωρήσει και στην πρόσληψη έκτακτου επιστημονικού προσωπικού, δασολόγων και ορνιθολόγων, για την οικολογική αποκατάσταση της περιοχής. Παράλληλα την άνοιξη του 2023 θα γίνει επανάληψη της απογραφής των πληθυσμών των αρπακτικών πουλιών που είχε γίνει το 2020 ώστε να αξιολογηθούν οι συνέπειες της καταστροφής.

Βάσει των πρώτων επιστημονικών στοιχείων για την καταγραφή της περιβαλλοντικής ζημιάς στο δάσος της Δαδιάς από την πρόσφατη πυρκαγιά, προκύπτει ότι απολύτως καταστροφικές επιπτώσεις περιορίστηκαν περίπου στο μισό (22.097 στρέμματα) της συνολικής έκτασης (45.412 στρέμματα) που επλήγη.

Η επεξεργασία δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης από το «Post Fire Biodiversity Recovery Hub» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ελήφθησαν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο στις 29 Ιουλίου, δείχνει ότι:

  • Οι περιοχές όπου η πυρκαγιά διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους, καίγοντας δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος (π.χ., κατακείμενα ξηρά φύλλα και βελόνες, μικρά κλαδιά, χόρτα και χαμηλού ύψους θάμνους), αφήνοντας ανεπηρέαστη ή σχεδόν ανεπηρέαστη την κόμη των δέντρων, ανέρχεται σε 16.072 στρέμματα.
  • Οι εντελώς άκαυτες νησίδες βλάστησης μέσα στην πληγείσα περιοχή ανέρχονται σε έκταση 6.153 στρεμμάτων.
  • Οι περιοχές όπου η πυρκαγιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης, ανέρχονται 22.097 στρέμματα.
  • Το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή.

πηγή ethnos.gr