Χιλιάδες οι νεκροί από τον Daniel στην Λιβύη

Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη  έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR). Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian και τη Γαλλική Le Monde, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά από τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός την Τρίτη, καθώς το μέγεθος της ζημιάς στη Ντέρνα, την πόλη λιμάνι όπου έσκασαν δύο φράγματα το Σαββατοκύριακο, έγινε πιο ξεκάθαρο.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, απεσταλμένος στη  Λιβύη για τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου, έδωσε τον συγκεκριμένο αριθμό σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη, περιγράφοντας τον αριθμό των νεκρών ως «τεράστιο». «Ο απολογισμός είναι ασαφής», δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη. «Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς προς το παρόν», είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απεύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια».

Ο υπουργός Υγείας της διοίκησης που ελέγχει τα ανατολικά της Λιβύης Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ, είπε ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί. «Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι χιλιάδες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φτάσει τους 10.000», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Massar.

πηγή zougla.gr