Χένρι Κίσινγκερ – Tο “γεράκι” της Αμερικανικής Διπλωματίας πέθανε.

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Χένρι Κίσινγκερ μία μορφή της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους απέτισε φόρο τιμής στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, κρίνοντας πως η Αμερική απώλεσε «μια από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Βασικός διαμορφωτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή και όχι μόνο.

Επικριτές του Χένρι Κίσινγκερ για χρόνια απαιτούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Κατήγγειλαν τον σκοτεινό, όχι σπάνια απροκάλυπτο ρόλο του σε αποφάσεις όπως οι μαζικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Καμπότζη, ή η αμερικανική υποστήριξη στον ινδονήσιο δικτάτορα Σουχάρτο, η εισβολή των δυνάμεων του οποίου στο Ανατολικό Τιμόρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους το 1975.

Όμως ήταν πάνω απ’ όλα η δράση της CIA στη Λατινική Αμερική, συχνά με προσωπικές του εντολές, αυτή που αμαύρωσε περισσότερο από καθετί άλλο την εικόνα του: ειδικά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή, η κατάληψη της εξουσίας από τον Αουγούστο Πινοτσέτ και ο θάνατος του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε.

Στην πορεία των ετών, ήρθαν στο φως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν το περίγραμμα και το εύρος αυτού που θα γινόταν γνωστό με την ονομασία «Σχέδιο Κόνδωρ»: σκοπός του ήταν η εξάλειψη των αντιπάλων των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική τα χρόνια του 1970 και του 1980.

Μολαταύτα, ο συγγραφέας των βιβλίων Διπλωματία (1994) και Παγκόσμια Τάξη (2014), πατέρας δυο παιδιών, παντρεμένος από το 1974 με τη φιλάνθρωπο Νάνσι Μαγκίνες, διατηρούσε ως τον θάνατό του τεράστια επιρροή. Και —φυσικά— παρέμενε γεράκι: τον Ιανουάριο, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης στην Ουκρανία, που έπρεπε, κατ’ αυτόν, να γίνει κράτος μέλος του NATO.

Ήταν κάτοχος του Νόμπελ ειρήνης -του πιο αμφιλεγόμενου βραβείου- στην ιστορία του θεσμού. Η επιτροπή

είχε επικαλεστεί τότε την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Βιετνάμ.

Ο Μάγος της διεθνούς διπλωματίας

Ο επονομαζόμενος «μάγος» της διεθνούς διπλωματίας θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα, πιο αμφιλεγόμενες μορφές της διεθνούς πολιτικής κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα. Στη συλλογική ελληνική μνήμη η προσωπικότητα του Κίσινγκερ συνοδεύεται από αρνητικό πρόσημο, καθώς έχει συνδεθεί με τη χούντα των συνταγματαρχών και την εγκληματική τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Γνωστή η φράση του : « Στην εξωτερική πολιτική οι περισσότερες επιλογές είναι μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων κακών….»

Υποστηρικτής της σχολής του ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις (Realpolitik), θεωρούσε  ότι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους χαράσσεται με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι τις ηθικές πεποιθήσεις ή τα ανθρώπινα δικαιώματα (προσεγγίσεις που καταλογίζει στους αφελείς).