Αττική Οδός: Αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και εταιρείας για τις ευθύνες του φιάσκου

Το φιάσκο της Αττικής Οδού  όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν εν μέσω της κακοκαιρίας συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην εταιρεία.

Τα «καρφιά» του Χρήστου Στυλιανίδη

Η κυβέρνηση άρχισε να ρίχνει τα «καρφιά» της για την εταιρεία ήδη από τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στν Αττική Οδό και ανησυχούσε τους πάντες, ειδικά τους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι.

«Δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών. Θα αναζητηθούν ευθύνες, αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ο στρατός για να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός των πολιτών και των οχημάτων τους, μια διαδικασία που δεν έχει καν τελειώσει το μεσημέρι της Τρίτης. Η μάχη για τον απεγκλωβισμό δινόταν όλο το βράδυ, ενώ υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα.

Οι αιχμές της εταιρείας προς την κυβέρνηση

Από το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής κυκλοφορίας της εταιρείας σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ αφήνει αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, μιλώντας την ΕΡΤ έκανε λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων που έφεραν το φιάσκο σημειώνοντας «η κακοκαιρία ήρθε στις 9 το πρωί, την ώρα που η Αθήνα είχε ξυπνήσει και είχαμε να επιχειρήσουμε ανάμεσα σε 70.000 οχήματα, ανάμεσά τους περίπου 6.000 φορτηγά».

Ο κ. Παπαδημητρίου, αφού ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, άφησε υπόνοιες λέγοντας ότι η εταιρεία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την κυκλοφορία των φορτηγών στη σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία, ενώ επισήμανε ότι ο δρόμος έκλεισε οριστικά το απόγευμα, για να τονίσει ότι το κλείσιμο δρόμων είναι απόφαση της Τροχαίας και όχι μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το σχέδιο υπήρχε, ισχυροποιήθηκε και είχε δοκιμαστεί πέρυσι με τη «Μήδεια», αλλά επισήμανε ότι οι περσινές επιχειρήσεις έγιναν εν μέσω lockdown και όχι με δεκάδες χιλιάδες οχήματα στους δρόμους.

«Η εταιρεία δεν κλείνει τον δρόμο μόνη της»

Νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου είχε μιλήσει στο MEGA και είχε υπογραμμίσει ότι «όταν νιώθεις ότι τον δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις. Η εταιρία δεν κλείνει το δρόμο μόνη της, χρειάζεται συντονισμός με την Τροχαία, και με διαταγή της Τροχαίας κλείνει, όπως και εκείνη απαγόρευσε τη διέλευση των φορτηγών.

Ό, τι επιχείρηση έχει γίνει το βράδυ, έχει γίνει προσεγγίζοντας ανάποδα. Η Αττική Οδός έχει 35 εκχιονιστικά, κάποια εγκλωβίστηκαν και τα ίδια. Γίνονταν και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες. Και πάμε και κόντρα, και ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Έχει έρθει και η Πυροσβεστική τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό».

«Υπήρξε και σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Εισηγηθήκαμε από την αρχή ότι πρέπει να απαγορευτούν τα φορτηγά από την Κυριακή. Τα φορτηγά απαγορεύτηκαν εχτές στις 2 το μεσημέρι, όταν ήταν πολύ αργά. Άποψή μου ότι τα φορτηγά θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί από την Κυριακή το απόγευμα, όπως είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις. Αν είχε γίνει αυτό, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ανίκανο επιτελικό κράτος» με σειρά ανακοινώσεών τους.

Πηγή in.gr