Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από τη περιοχή μας»

Είναι γεγονός ότι όταν παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα του Θησαυρού, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Οπότε, κάθε χρόνο αποδεσμεύσει όλο και μικρότερες ποσότητες που είναι απαραίτητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου μέσα στα  διοικητικά και γεωγραφικά όρια Καβάλας και Ξάνθης.

Συνεπώς αν τους δυο επόμενους μήνες δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή,  ο όγκος των υδάτων που θα αποδεσμευτούν φέτος για άρδευση θα είναι πολύ μικρότερος από την περσινή χρονιά.

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία αναφερόμενη στο ζήτημα  κατέθεσε τα εξής:
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης λόγω της κλιματικής αλλαγής.
H Θράκη βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας ,τα ισοζύγια είναι αρνητικά, με το νερό που εισέρχεται στους υδροφόρους ορίζοντες και τις λεκάνες απορροής να είναι λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε!!
Στην περιοχή της Καβάλας και ιδιαίτερα στον Δήμο Ελευθερούπολης η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική.
Όσο μειώνεται το φορτίο εισχωρεί η θάλασσα μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης με αποτέλεσμα το θάνατο φυτών και δέντρων, τη μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, την απώλεια πόρων γλυκού νερού, ζημιές σε υποδομές, προβλήματα υγείας κ.α..
Το έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους πως αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από την περιοχή μας.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένας οδικός χάρτης πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα αποφυγής της ερημοποίησης της περιοχής μας.
Από το 2019 που είχαμε την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος δεν είχαμε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο που να συντελεί στην αναστροφή της κατάστασης.
Εμείς τονίσαμε πως πρέπει να υπάρξει ένας Τοπικός, Περιφερειακός ,Εθνικός σχεδιασμός και εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου γιατί το Νερό είναι η 1η προτεραιότητα για τη Ζωή μας στην περιοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση ως πρώτο βήμα, ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη να καλέσει επίσημα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που διαχειρίζεται το έργο Eye4water (αφορά στην ορθολογική διαχείριση λεκανών απορροής στην Περιφέρεια ΑΜΘ) για μία ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσον αφορά το σοβαρότατο ζήτημα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της ΑΜΘ…
Στον αγώνα για το Νερό δεν πρέπει να λείπει κανείς μας!!