Αλλιώτικες Προτάσεις: Πίσω από το Παρανέστι Δράμας


Το Παρανέστι μαζί με την Σταυρούπολη θεωρούνται οι βάσεις διαμονής για τις εξορμήσεις στην κοιλάδα του Νέστου.
Πίσω και βόρεια από το κεφαλοχώρι ξεκινούν φυσιολατρικές διαδρομές που προσφέρουν επιλογές και εικόνες της πανέμορφης Ροδόπης.
Θα ξεκινήστε μέσα από το χωριό να ανηφορίζετε και να υπομένετε τις ατελείωτες στροφές για περίπου 6 χλμ, μέχρι να φτάσετε στην δ/ση προς Θερμιά. Θα αφήσετε για άλλη φορά την επιλογή προς ΒΔ και την ιαματική παραγκούπολη των Θερμιών και θα ακολουθήστε τις πινακίδες προς Πρασινάδα και Διπόταμα.
Ο δρόμος προχωρά παράλληλα με το ξακουστό Αρκουδόρεμα που χύνεται και τροφοδοτεί τον Νέστο. Το τοπίο από εδώ και πέρα γίνεται ομορφότερο, ήσυχο και γεμάτο από την ανόθευτη παρθένα φύση της Ροδόπης. Θα αφήσετε κατά μέρος την επιλογή προς Σίλη και θα συνεχίστε προς Πρασινάδα.
Οπωσδήποτε θα επισκεφτείτε τον Ιερό βράχο Πρασινάδας, όχι μόνο για το όμορφο καταπράσινο χωριό των υλοτόμων, αλλά περισσότερο για το προσκύνημα στην Βυζαντινή μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρα. Στέκει ως «αετοφωλιά» φρύδι του γκρεμού και θα σας κερδίσει με την νοικοκυροσύνη και την ομορφιά της.
Στον γυρισμό θα κατεβείτε στον «κεντρικό» δρόμο και θα δείτε τον εντυπωσιακό καταρράκτη Αγ. Βαρβάρας να σχηματίζει κυκλική και υπέροχη λιμνούλα. Μπορείτε να καθίσετε στα παγκάκια και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες. Ακόμη καλύτερα να ανεβείτε από το μονοπάτι και να δείτε την θέα πάνω στον καταρράκτη. Θα ήταν κρίμα να μην κάνετε λίγα ακόμη χλμ για να δείτε το πέτρινο ξωκλήσι Αγ. Πνεύματος που βρίσκεται 300μ εκτός δρόμου (χωματόδρομος) και είναι φτιαγμένο μόνο από πέτρες ποταμίσιες (ακόμη και οι εικόνες σαν βραχογραφίες).
Επίσης πανέμορφα είναι και τα Διπόταμα, που αποτελούν την αφετηρία για παραπέρα χωμάτινη εξερεύνηση στα παρθένα δάση Λεπίδα και Στάμνας. Όλοι οι «ανήσυχοι» ιχνηλάτες της Ροδόπης περνούν από εδώ για να καταλήξουν στο διάσημο δάσος Φρακτού – Ζαγκραντένια.
Στην επιστροφή στο Παρανέστι θα φάτε «μεγαλοπρεπείς» μερίδες με ντόπια κρεατικά και ακόμη καλύτερα αν κρατηθείτε μέχρι την Δρυμιά και Σταυρούπολη.

Δημήτρης Γκαγκαλίδης – καθηγητής – Δ/ντης 8ου Γ/σου Ξάνθης.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive