Αλλαγή στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει στα «σκαριά» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το πρωί της Παρασκευής (22/9) ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, όμως έχουν κάποια γίνει πράγματα», κυρίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επήλθε τόσο από το κλείσιμο των τραπεζών το 2015, όσο και από την πανδημία.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει 10 μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με προσανατολισμό στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για ελέγχους και συναλλαγές, όπως και περιορισμό των μετρητών.
Για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές που παρά τις αμέτρητες προαναγγελίες δεν προχώρησε ποτέ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024 και πρόσθεσε ότι θα γίνει υποχρεωτικό το mydata.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φοροδιαφεύγουν.

«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ», δηλαδή «εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό».

workenter.gr