¨Ακάθεκτη” η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο- Μεγάλη οικολογική καταστροφή

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά που κατακαίει από το απόγευμα της Πέμπτης το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς  στην περιοχή Λύρα Σουφλίου στον Έβρο Η καταστροφή είναι τεράστια.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν σε μικρές εστίες, το πύρινο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων που κατέκαψε χτες μεγάλο μέρος του παρθένου δάσους.

Ωστόσο, όπως μεταφέρει το evros.gr, μια νέα αναζωπύρωση προκάλεσε νέο “άπλωμα” της πυρκαγιάς Αν και η κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων είναι πάρα πολύ μεγάλη δυστυχώς η πύρινη λαίλαπα φαίνεται να μην κοπάζει.

Στην περιοχή επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου και ΟΤΑ και από αέρος δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου,

Δυστυχώς οι φλόγες το βράδυ έφτασαν στο ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κ.Γιάννη Αρτοποιό, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις. Και παράλληλα δήλωσε πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία, οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες καθώς ο άνεμος αλλάζει απότομα και υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να προσεγγιστούν τα σημεία όπου καίει.