Αγορά: “Έμφραγμα” στην εφοδιαστική αλυσίδα

Δυσοίωνο είναι το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και δυσθεώρητο μεταφορικό κόστος.

Η διαταραχή είχε ήδη ξεκινήσει μετά τη άρση των lockdown διεθνώς το περασμένο καλοκαίρι, τα προβλήματα ωστόσο διογκώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, από το νέο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στη Σανγκάη. Από το λιμάνι της κινεζικής πόλης εξάλλου διακινούνται συνολικά 43,5 εκατ. containers ετησίως.
Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται μάλλον προδιαθέτει για τα χειρότερα καθώς «στερεύουν» οι χώροι εναπόθεσης στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι καθυστερήσεις στα λιμάνια να κυμαίνονται μεταξύ μίας ημέρας και 36 ημερών».
Την ίδια στιγμή το κόστος των μεταφορικών παραμένει στα ύψη και συνδυαστικά με την άνοδο του ενεργειακού κόστους αλλά και των πρώτων υλών εκτοξεύει την επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.
πηγή cnn.gr