Άγγελος Καλλίας: Τουρισμός χωρίς υποδομές δεν νοείται- Άμεση στήριξη των ξενοδοχείων ορεινών προορισμών

Πριν λίγες μέρες η ένωση ξενοδόχων Δράμας εξέδωσε δελτίο τύπου όπου κάνει αναφορά  στην δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο κλάδος. Το θέμα δεν αφορούσε μόνο την Δράμα αλλά όλους τους ορεινούς προορισμούς, όπως εξηγεί στην dramini.gr o επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας –πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και μέλος της ΠΟΞ- Άγγελος Καλλίας. Την ίδια ανακοίνωση εξέδωσαν : Οι ενώσεις  Μαγνησίας (Πήλιο), Ιωαννίνων, Τρικάλων, Πιερίας, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, Κορινθίας και ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου με τις Ενώσεις – Συλλόγους  Ξενοδόχων της Πελοποννήσου.

Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των ξενοδόχων ήταν η αναφορά του υπ. Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ότι οι πληρότητες κατά την περίοδο των διακοπών κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Οι ξενοδόχοι έδωσαν πλήρη στοιχεία για την κίνηση κατά την διάρκεια των εορτών που «σβήνουν» ουσιαστικά την εικόνα ανάκαμψης που επιχειρήθηκε ίσως να δοθεί.

Συγκεκριμένα οι Ενώσεις Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Ευρυτανίας, Δράμας και Ημαθίας, αναλύουν τις πολύ χαμηλές πληρότητες  ως ακολούθως:

– Οι πληρότητες στα Καλάβρυτα μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων  φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
– Στην Ευρυτανία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περίοδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%.
– Στην Ημαθία με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην καταφέρουν να ανοίξουν.
– Στην Δράμα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%.

Είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε για το 12% (η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου)? Διερωτάται ο Άγγελος Καλλίας

«Το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή  τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες.»

Ο επικεφαλής της ομάδας ξενοδόχων ορεινών περιοχών-μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Άγγελος Καλλίας επισημαίνει ότι είναι άμεση ανάγκη η οικονομική στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να επιβιώσουν ώστε να είμαστε σε θέση να μιλάμε για χειμερινό τουρισμό. Τουρισμός χωρίς υποδομές δεν νοείται.

Απαιτείται:

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης