Τρομοκρατικές επιθέσεις: Σε σοκ η γαλλική κοινωνία – Έκτακτα μέτρα ασφάλειας

Μουδιασμένη είναι η Γαλλία, η οποία βλέπει τον εφιάλτη την τρομοκρατίας να επιστρέφει, μετά τις τρεις σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις στη χώρα, με τη μία να λαμβάνει χώρα στην καθολική εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας.  Στον τόπο της επίθεσης μετέβη ο Γάλλος πρόεδρος , ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση, ωστόσο, δεν πρόκειται να κάνουν καμία υποχώρηση. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών, για να προστατέψουν χώρους λατρείας και σχολεία για το επόμενο διάστημα. Μηνύματα συμπαράστασης στη Γαλλία και καταδίκης της επίθεσης έστειλε ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 9 το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ένας άδρας εισέβαλε με μαχαίρι στη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης και άρχισε να επιτίθεται αδιακρίτως.

Ως αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μια αποκεφαλισμένη γυναίκα εντοπίστηκε εντός του ναού.

Ο δράστης συνελήφθη, τραυματισμένος κι αυτός από τα πυρά των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, δεν σταμάτησε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» ακόμη κι όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος υπό αστυνομική κράτηση.

Ο δράστης  είναι ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.
Επίθεση σε Αβινιόν και Σαουδική Αραβία
Δύο ώρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην πόλη Αβινιόν  φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» για να τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Την ίδια ώρα, στην Σαουδική Αραβία ένας άνδρας επιτίθετο στο γαλλικό προξενείο της χώρας κατά φρουρού με αισμηρό αντικείμενο. Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Οι επιθέσεις έθεσαν σε ύψιστη ετοιμότητα τις γαλλικές Αρχές, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ να ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στης χώρας στο υψηλότερο δυνατό, εκείνο της «έκτακτης ανάγκης από τρομοκρατική επίθεση»

Ανυποχώρητη η Γαλλία

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της εκκλησίας στη Νίκαια.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στους καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

πηγή cnn.gr