67 εκ € στους αγρότες και κτηνοτρόφους από επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο- Απλούστερη η διαδικασία φέτος

Αλλάζει ο τρόπος µε τον οποίο θα γίνει η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους δικαιούχους παραγωγούς και πλέον δεν θα απαιτείται κάποια ενέργεια από τους αγρότες, αρκεί να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε φέτος και πέρυσι.

Τα δεδοµένα για τον υπολογισµό της ενίσχυσης θα αντληθούν από τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου που αξιοποιούταν µέχρι και το 2016, έτος κατά το οποίο δόθηκε για τελευταία φορά η επιστροφή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία υπολογισµού και τις προϋποθέσεις πίστωσης, αφού βάσει του αρχικού προγραµµατισµού αρκετοί αγρότες θα έμεναν απλήρωτοι ή θα έβλεπαν µμικρότερα ποσά στους λογαριασμούς τους, ενώ θα αυξανόταν και ο γραφειοκρατικός φόρτος, µε αποτέλεσµα περαιτέρω καθυστερήσεις και επιπλοκές.

Πως θα γίνει η επιστροφή

Η επιστροφή θα γίνει µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Υπάρχει ορισµένο ποσό (για παράδειγµα στο βαµβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέµµα), το οποίο όµως διαιρείται δια του δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο πρώτο εξάµηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαµβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, ( 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ) . Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Με το νέο τρόπο υπολογισµού της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένας αγρότης ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέµµατα µε βαµβάκι, αναµένει µια ενίσχυση της τάξης των 615 ευρώ. Αν παράλληλα καλλιεργεί άλλα 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι, τότε αναµένει επιπλέον 328 ευρώ, ήτοι 933 ευρώ.

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά  ζώο. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο.

Έτσι, η ενίσχυση στην επικείµενη πληρωµή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, µε το ποσό ανά κεφαλή να διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Συνεπώς για µια µικρή µονάδα µε 100 δηλωµένα πρόβατα, ανεξαρτήτου ηλικίας, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 60 ευρώ.

Στα 67 εκ€ το κονδύλι για επιστροφές

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. περίπου ευρώ για την χρηµατοδότηση του µέτρου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια, για να δοθεί η ενίσχυση για όλους τους µήνες του 2022.
Η ίδια πηγή δεν αποκλείει και  κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών.

πηγή tilegrafimanews.gr