64ο Φεστιβάλ Φιλίππων: «Hymn to Liberty» του Διονυσίου Σολωμού

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με το Spleen Theatre παρουσιάζουν, την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, στον Προαύλιο Χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (Φάρος) το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Hymn to Liberty».

Αιώνιο πνεύμα του αδούλωτου νου!

Πιο λαμπρή από παντού στα μπουντρούμια, Ελευθερία! Είσαι εσύ,

Γιατί κατοικία σου είναι η καρδιά…

– Λόρδος Μπάιρον

Το πνεύμα της Ελευθερίας έχει καταρρακωθεί. Καταδικασμένο να κουβαλάει αιώνες ανθρώπινου πόνου, περιμένει. Θα εμφανιστεί μόνο όταν καλεστεί.

Τα χρόνια της καταπίεσης, της υποδούλωσης και της εξαθλίωσης έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Κανένας δεν μπορεί να βρει δύναμη να την καλέσει. Τι κάνουμε σε τέτοιους καιρούς; Τη λησμονούμε; Ξεχνάμε ότι μέσα μας παραμένει ζωντανή;

Τότε, 200 χρόνια πριν, η φλόγα της Ελευθερίας αναζωπυρώθηκε στην καρδιά και το νου των Ελλήνων.

Σήμερα, ο αφηγητής μας, ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί όλα τα “κλαδιά” του δέντρου της δημοκρατίας, ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη το 2021, («Με πηγαία απ’την ψυχή αγάπη, χαιρετά τη χώρα του Ουάσιγκτον»), στην Ελλάδα του 1821, για να θυμηθεί. Για να την καλέσει. Για να αφηγηθεί την ιστορία της. Να θυμηθεί τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για τη λευτεριά και τη δημοκρατία. Μα όταν η φλόγα ανάψει, η Ελευθερία δεν θα τον αφήσει απλά να αφηγηθεί την ιστόρία της. Θα τον υποχρεώσει να τη ζήσει.

Σε μια στιγμή της ιστορίας που η αμερικανική δημοκρατία φαίνεται πιο εύθραυστη από ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη μνήμη, σε μια εποχή που οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την πόλωση, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τη διάρρηξη των ιστών, o Ύμνος στην Ελευθερία του Σολωμού μας μιλά σήμερα τόσο ξεκάθαρα όσο και όταν γράφτηκε. Ανακαλεί διδάγματα που όλες οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο οφείλουν να θυμούνται και να κάνουν πράξη. Όταν πάρει φωτιά μες στο μυαλό, η καρδιά της λευτεριάς που χτυπά δε μπορεί να σβήσει.

Ποτέ από τις γλώσσες των συκοφαντών

Να μην αφήσετε, παλικάρια, να ειπωθεί

Ότι παραδομένα τα χέρια σας στο μίσος,

Σηκώθηκαν ενάντια σ’ αδελφό.

 Σκηνοθεσία: Laura Tesman