5ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός της ΚΥΚΛΩΨ-«H Δράμα που χάνεται».

H Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, η οποία εδρεύει στη Δράμα, έχοντας ως έναν από τους ιδρυτικούς της σκοπούς την ανάδειξη της φωτογραφικής τέχνης, προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «H Δράμα που χάνεται».

Ο ετήσιος διαγωνισμός της AμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις φυσικές ομορφιές της Δράμας, να προβάλει τα μνημεία της ιστορίας της, τη φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής, καθώς και να απαθανατίσει εκφάνσεις από τη ζωή των κατοίκων της. Με την πάροδο του χρόνου, από το υλικό αυτό, θα δημιουργηθεί μία πολύτιμη μαρτυρία για τον τόπο, καταγραφικής και αισθητικής αξίας, μέσα από τον φακό των διαγωνιζομένων φωτογράφων.

Ο συγκεκριμένος 5ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός της ΚΥΚΛΩΨ επιχειρεί να διασώσει μέσα από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων, εικόνες της πόλης, που μεταλλάσσεται στην αέναη πορεία του χρόνου. Η Δράμα, περιοχή με ταυτότητα και μοναδικά χαρακτηριστικά που συγκροτούν την φυσιογνωμία της, διαφέρει από άλλες περιοχές. Το θέμα περιορίζεται στην πόλη της Δράμας, η οποία ως πόλη της περιφέρειας δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας, στο βαθμό που έχει συμβεί σε μεγαλουπόλεις της χώρας. Έτσι, για παράδειγμα, σκηνές δρόμου στην πόλη, ήθη και έθιμα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και η διαφοροποίηση του φυσικού της περιβάλλοντος, εντάσσονται στο φετινό θέμα του 5ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού της ΚΥΚΛΩΨ.

Γενικοί όροι συμμετοχής

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν και ελεύθερη σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Εξαιρούνται τα μέλη του Δ.Σ. και των Επιτροπών της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, της Οργανωτικής και της Κριτικής Επιτροπής και συγγενείς α’ βαθμού των παραπάνω.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από μέρους των διαγωνιζόμενων όλων των όρων της προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού.

Οι φωτογράφοι πρέπει να είναι οι δημιουργοί του φωτογραφικού υλικού που θα υποβάλουν ως συμμετοχή στον διαγωνισμό.

 

Ειδικοί όροι συμμετοχής

Στον Διαγωνισμό ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμμετέχει με την αποστολή έως τριών (3) φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού, ενώ έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο. Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους ψηφιακά. Συμμετοχές γίνονται δεκτές έως και την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, ενώ θα υπάρξουν τρία χρηματικά βραβεία.

Οι φωτογραφίες κάθε διαγωνιζόμενου θα περιέχονται σε ψηφιακή μορφή (μορφότυπο .jpg) σε φάκελο με το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου. Ο φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί μέσω διαδικτύου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cyclops.amke@gmail.com έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022. Με την αποστολή των φωτογραφιών στην παραπάνω διεύθυνση ο διαγωνιζόμενος θα λαμβάνει επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφιών και επιβεβαίωση έγκυρης συμμετοχής. Το μήνυμα από την Οργανωτική Επιτροπή είναι ανεξάρτητο από την αυτόματη επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφικών αρχείων που θα λάβετε εάν χρησιμοποιήσετε online εφαρμογές που παρέχουν υπηρεσίες για την μεταφορά  μεγάλων αρχείων γρήγορα και δωρεάν.

Υποχρέωση του διαγωνιζόμενου είναι η αποστολή μαζί με τις φωτογραφίες συνοδευτικού αρχείου κειμένου (word) στο οποίο θα περιέχονται:

  • το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του
  • τίτλος ή συνοδευτικές λεζάντες των φωτογραφιών (προαιρετικά)

Το όνομα του αρχείου της φωτογραφίας πρέπει να φέρει το όνομα του διαγωνιζομένου ατόμου με λατινικούς χαρακτήρες (παράδειγμα: maria_papadopoulou).

Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, σε ανάλυση η οποία στη μεγαλύτερη διάσταση της φωτογραφίας θα είναι τουλάχιστον 2500px (διαστάσεις φωτογραφίας τουλάχιστον 20x30cm ή 20x20cm στα 300 dpi).

Επιτρέπεται ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στο σκοτεινό θάλαμο.

Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η συνένωση φωτογραφιών, η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία. Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο αποκλεισμού. Όλες οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν ψηφιακά στην ιστοσελίδα της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Κριτική Επιτροπή

Οι τρεις φωτογραφίες που θα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία από την Κριτική Επιτροπή θα ανακοινωθούν και θα τιμηθούν από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2022, στην οποία οι νικητές θα παραλάβουν τα χρηματικά βραβεία.

Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ θα ενισχύσει τους δημιουργούς των τριών φωτογραφιών που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία με τρία διαφορετικά χρηματικά βραβεία, τα οποία θα είναι: 1ο βραβείο: 3.000€, 2ο βραβείο: 2.000€ και 3ο βραβείο: 1.000€.

 Πνευματικά δικαιώματα και Προσωπικά δεδομένα

Με την υποβολή της συμμετοχής ο διαγωνιζόμενος δηλώνει ρητά και αποδέχεται ότι:

  • Είναι ο δημιουργός και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού υλικού.
  • Για τυχόν απεικονιζόμενα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα θα πρέπει να έχει παρασχεθεί η άδεια των απεικονιζόμενων προς την/τον φωτογράφο,
  • Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους νικητές να προσκομίσουν το αυθεντικό, αρχικό αρχείο της φωτογραφίας ή ότι άλλο κρίνει προκειμένου να διαπιστωθεί η ιδιοκτησία της φωτογραφίας, σε περίπτωση που εγερθεί ζήτημα από άλλον υποψήφιο ή τρίτο πρόσωπο, σχετικά με την ιδιοκτησία κάποιας φωτογραφίας.
  • Παραχωρεί στην ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ το δικαίωμα χρήσης (δημοσίευσης, έκθεσης, εκτύπωσης) των φωτογραφιών της/του για κάθε σκοπό, εκτός της εμπορικής εκμετάλλευσης, εφόσον η δημοσίευση των φωτογραφιών από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή θα πραγματοποιείται με την αναφορά του ονόματος του δημιουργού της φωτογραφίας και, αποδέχεται ότι η λεζάντα που θα συνοδεύει τη φωτογραφία, μπορεί να δεχθεί λεκτική ή συντακτική επεξεργασία και τέλος,
  • Αποδέχεται την εκτύπωση των φωτογραφιών και την έκθεσή τους στο κοινό μία, ή περισσότερες φορές.

 

Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να ανακαλέσει τον διαγωνισμό, να τον παρατείνει ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες του, χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν ουδεμία αξίωση από την αιτία αυτή.  Η υποβολή συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη και αυτοδίκαιη αποδοχή όλων των αναγραφόμενων όρων.

 

Λήξη Διαγωνισμού

Ως επίσημη λήξη υποβολής συμμετοχών ορίζεται η Κυριακή 31 Ιουλίου 2022.

Οι συμμετοχές θα μπορούν να υποβάλλονται έως και την 31η Ιουλίου 2022 με αποστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cyclops.amke@gmail.com

 

Πληροφορίες

Για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: cyclops.amke@gmail.com με την ένδειξη: προς την Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού.