15η Οκτωβρίου – Ημέρα του “λευκού μπαστουνιού”

Η 15η Οκτωβρίου έχει  καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Τόσο οι πολίτες όσο και κάθε δημοτική αρχή οφείλει να να σέβεται την ανάγκη και το δικαίωμα σε κάθε έκβαση της καθημερινότητάς τους ,όπως πχ  τα κολονάκια και τα πλακάκια όδευσης στα πεζοδρόμια. Η εικόνα σε κάποια σημεία του κέντρου της Δράμας  τους θερινούς και όχι μόνο μήνες είναι ενδεικτική του “σεβασμού” που οφείλουμε ως υπεύθυνοι πολίτες.

Τα πεζοδρόμια καλύπτονται από τραπεζοκαθίσματα και το μόνο κενό σημείο για την διέλευση των πεζών είναι η κίτρινη “γραμμή”.  Η γραμμή που αυτόματα χάνει την σημασία και την χρησιμότητά της, καθώς  είναι αδύνατον να την χρησιμοποιήσει ένας αόμματος.

Όπως τονίζουν οι “Οικολόγοι Πράσινοι” ¨Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν έχουν ανάγκη από ετήσιες παγκόσμιες ημέρες, ούτε εκδηλώσεις.  Αντίθετα, μας χρειάζονται όλους δίπλα τους στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους κι ιδιαίτερα στα καθημερινά τους ζητήματα.
Τα μηχανάκια επάνω στους οδηγούς τυφλών στα πεζοδρόμια, τους εμποδίζουν να περπατούν με ασφάλεια. Τα διάφορα  εμπόδια και τα κολονάκια είναι επικίνδυνα αν δεν τα ΄΄πιάσει΄΄ το λευκό μπαστούνι. Τα παρκαρισμένα αμάξια επάνω στις ράμπες δεν τους επιτρέπει να κυκλοφορούν στην πόλη με αξιοπρέπεια. ”