387,24 εκ.€ για την τουριστική ανάπτυξη – Έχει καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση η Δράμα ?

Έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), συνολικού ύψους περίπου 387 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κάνοντας έκκληση στους δικαιούχους να υποβάλουν άμεσα τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση μιας και η υλοποίηση όλων των έργων πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας η Π.Ε Δράμας δεν έχει καταθέσει προτάσεις και αυτό είναι ενδεικτικό του “ενδιαφέροντος “που δείχνουν οι ιθύνοντες του τόπου. Η Ένωση απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους αρμοδίους της Τοπικής Αυτοδιοίκηση για άμεση διαβούλευση με σκοπό την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων,  ώστε να μην χάσει η περιοχή εκτός των άλλων και “αυτό το τραίνο”

Η ευκαιρία μας ; ή άλλη μία χαμένη ευκαιρία ;
Όσο ο χρόνος κυλά μεταβατικά και διεκπεραιωτικά για κάποιους, κρίνουμε χρήσιμο να ενημερώσουμε, να δούμε και να μάθουμε το κατά πόσο, αυτοί που θα παραδώσουν έκαναν τα απαραίτητα ώστε αυτοί που θα παραλάβουν, να έχουν ώριμες προτάσεις ώστε να τις διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν άμεσα, με στόχο την αξιοποίηση και ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.
Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι δράσεις που θα τρέξουν μέσα από το υπουργείο τουρισμού και αφορούν την ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης 387,24 εκατομμυρίων.
Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε επισημάνει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας και λοιπούς φορείς, για τις δράσεις που θα ανακοινωθούν μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και εφιστούσαμε την προσοχή σε ότι αφορά την περιοχή μας ώστε να προετοιμαστούμε ανάλογα με σκοπό να απορροφήσουμε τα συγκεκριμένα κονδύλια, μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις – μελέτες, για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Εδώ και λίγες ημέρες προκηρύχτηκαν όλες οι δράσεις, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την διαχείριση προορισμών, τον ορεινό τουρισμό (χιονοδρομικά κέντρα– καταφύγια κ.λπ.) , ιαματικό τουρισμό, μελέτες κ.λπ.
Ένα πακέτο στοχευμένων δράσεων που αναμένουν την απορρόφηση των κονδυλίων από περιφέρειες, δήμους κ.λπ. μετά από την υποβολή των σχετικών μελετών – προτάσεων
Συνοπτικά,
16 εκατομμύρια για τη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης τοπικών – περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών
56,5 εκατομμύρια για την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, ορειβατικών καταφυγίων και ορεινών μονοπατιών
28,3 εκατομμύρια για την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, με την δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων
17,2 εκατομμύρια για την αγροδιατροφή, τη γαστρονομία και τον τουρισμό
Η υποβολή φακέλων έχει ξεκινήσει από 25 Οκτωβρίου 2023 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2024
Σε μία πολύ σημαντική χρονική συγκυρία για την περιοχή μας θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση διαβούλευση με σκοπό την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων ώστε η ΠΕ Δράμας να λάβει τα μερίδια που της αναλογούν από την παραπάνω πρόσκληση.
Εδώ και χρόνια παραμένουμε ο φτωχός συγγενής σε έργα υποδομών και ανάπτυξης που αφορούν το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα, βρισκόμαστε και σε μία σημαντική χρονική συγκυρία αλλαγών όπου με τις ανάλογες και έγκαιρες κινήσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα πνοής για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας την επόμενη 5ετια.
Με εκτίμηση,
Άγγελος Καλλίας
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας
Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων