2ο Βραβείο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας από τον «8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ελληνισμό της Ανατολής 2023-24»…

Η γενοκτονία των Ποντίων και ο ξεριζωμός, στη συνέχεια, από τις πατρογονικές εστίες τους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, είναι δύο από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Δύο μεγάλες καταστροφές που πλήγωσαν βαθύτατα το έθνος μας και τον πολιτισμό μας και τις οποίες δεν πρέπει, ποτέ και με κανέναν τρόπο, να τις λησμονήσουμε. Αντιθέτως, πρέπει να ανανεώνουμε τακτικά τη μνήμη μας και να αφυπνίζουμε τη συνείδησή μας.
Ο 8ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη» που διοργάνωσε κι ετούτη τη σχολική χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ήταν για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας μία αδυσώπητη πρόκληση στην τριπλή κατεύθυνση της υπηρέτησης της μεγάλης αναγκαιότητας της διατήρησης της ιστορικής μνήμης μας, της τέλεσης ενός μνημοσύνου για τους χιλιάδες νεκρούς που είχε ο λαός μας στον ξεριζωμό του 1922 αλλά και ως ένα προσκλητήριο επαγρύπνησης σε μια δύσκολη, και σήμερα, εποχή που οι γενοκτονίες ψυχών και συνειδήσεων δεν έχουν εξαλειφθεί.
Στη βάση της τριπλής αυτής στόχευσης εργάστηκαν πυρετωδώς οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας ερμηνεύοντας και χορεύοντας, τελικά, ένα μοναδικό τραγούδι με το οποίο συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό: «Σα στράτας του ξεριζωμού». Τους στίχους και τα κείμενα έγραψε ο κ. Σπύρος Αμάραντος, η λύρα τραγούδησε στα χέρια του κ. Αριστοτέλη Αρχιτεκτονίδη, το νταούλι χτύπησε ρυθμικά ο κ. Λάζαρος Φωτιάδης, τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών υλοποίησε η μουσικός του σχολείου κ. Αποστολία Γοργολίτσα, την ηχητική και εικονοληπτική τεχνική επεξεργασία έφερε σε πέρας ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου κ. Αλέξανδρος Παρουσίνας, τη χοροδιδασκαλία υλοποίησε η δασκάλα ποντιακών χορών κ. Σαλώμη Μιχαηλίδου, τις φορεσιές δάνεισε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» και τη συνολική ευθύνη της οργάνωσης και της ολοκλήρωσης της προσπάθειας την είχε ο δάσκαλος της τάξης κ. Βασίλης Κατεμλιάδης. Αμέριστη ήταν σε όλες τις στιγμές εξέλιξης του εγχειρήματος η κάθε είδους και με κάθε τρόπο υποστήριξη που παρείχαν οι γονείς των παιδιών.
Μέσα από τον ευγενή συναγωνισμό με τα δεκάδες σχολεία και τους/τις εκατοντάδες μαθητές/τριες που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη κατηγορία του διαγωνισμού, το τραγούδι «Σα στράτας του ξεριζωμού» συγκίνησε την κριτική επιτροπή και προκάλεσε, τελικώς, την αναγνώριση, εκ μέρους της, της ιδιαίτερης αισθητικής αξίας του, της νοηματοδότησής του και, ασφαλώς, της κοπιώδους προσπάθειας που κατέβαλαν πρωτίστως τα παιδιά για να το ερμηνεύσουν και να το «κοινωνήσουν» προς την ελληνική κοινωνία και προς κάθε πρόσωπο αυτής που πονά και ματώνει στην ψυχή του για τις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού της Μικρασίας και προσπαθεί να τις κρατήσει αλώβητες και ζωντανές…
«Στους δρόμους του ξεριζωμού πέθανε το μικρό μου αγγελούδι και το χώμα σκέπασε της ψυχής μου το αγγελούδι…»
«Ο πόνος είναι πολύ βαρύς και κάθε μέρα κλαίω, στης μοίρας μας το χτύπημα, μοιρολογίες λέω…»
«Τραγούδησε αητέ μου και σταυραϊτέ μου, του Πόντου ένα τραγούδι, για τον Άδη που πήγανε άδικα της πατρίδας μου ψυχές…»
Το τραγούδι είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου …
https://1dim-dramas.dra.sch.gr
και στο σύνδεσμο…
https://drive.google.com/file/d/1H3EPcDk3tSRzxbK4fWuh9AljW-fmz2Wi/view
Ας είναι και το τραγούδι αυτό της Δ2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας μία επιπλέον συμβολή στον αγώνα να κρατήσουμε μέσα μας ζωντανή την ηρωική μήτρα που μας γέννησε καθώς και μια κατάθεση τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους νεκρούς του ξεριζωμού του ελληνισμού της Μικρασίας…