2000 αιτήσεις για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 43ου Φ.Τ.Μ.Μ Δράμας

Τις  2000 έφτασαν οι αιτήσεις για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας, σε πείσμα των συνθηκών που έχουν επικρατήσει  παγκοσμίως από την εξάπλωση της πανδημίας.

Επιλέχθηκαν να προβληθούν 35  ταινίες από 30  χώρες, ενώ όπως επισημαίνει  ο Head Programmer  του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Μανώλης Μελισσουργός, «για πρώτη φορά  στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν έξι ελληνικές ταινίες και μία ταινία από την Κύπρο, γεγονός που αναδεικνύει το επίπεδο της φετινής ελληνικής  κινηματογραφικής παραγωγής. Έχοντας δει πάνω από 2000 ταινίες από 90 χώρες, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα με παγκόσμιες πρεμιέρες και πολυβραβευμένες ταινίες που μας ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και μας δείχνουν την αλήθεια των δημιουργών τους. Ταινίες που αποπνέουν μια ανάσα ελευθερίας, με ευρύτητα θεμάτων, στυλ και προσεγγίσεων, μας κλείνουν το μάτι και μας καλούν να επιστρέψουμε στην σκοτεινή αίθουσα».

Για πρώτη φορά οι γυναίκες δημιουργοί υπερβαίνουν σε αριθμό τους συναδέλφους τους. Από τους  σκηνοθέτες που συμμετέχουν, 19 είναι γυναίκες  και 17 άνδρες.

Οι έξι ελληνικές ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Δράμας είναι οι εξής:  Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό της Ανθής Δαουτάκη, Στα βήματά της της Αναστασίας Κρατίδη,  Το τέλος του πόνου (μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου , Goads της Ίριδας Μπαγλανέα, Βουτιά του Θύμιου Μπακατάκη και  Πρώτος Έρωτας του Χάρη Ραφτογιάννη (Γαλλία-Ελλάδα).

Θα διαγωνιστεί επίσης η ταινία από την Κύπρο The Parrot Lady του Μιχάλη Καλοπαίδη.

Το Φεστιβάλ Δράμας έχει την χαρά να παρουσιάσει, σε πανελλαδική πρώτη, την νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου Route 3 (Βοσνία, Ελλάδα) η οποία θα προβληθεί  εκτός συναγωνισμού.