1η Οκτωβρίου 2024 η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του στις αρχές Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στέλεχος της Gastrade στο σάιτ LNGPrime. Σύμφωνα με το  Insider.gr, η εμπορική πρεμιέρα του έργου προγραμματιζόταν για τις 30 Απριλίου, ωστόσο ένα τεχνικό πρόβλημα ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό.

Το στέλεχος της Gastrade, εταιρείας διαχείρισης του έργου, σημειώνει στο LNGPrime ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε το σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών, που συνδέουν το FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, ενώ βρίσκεται υπό αποκατάσταση.

«Η νέα ημερομηνία έναρξης εμπορικής λειτουργίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024, ώστε να συμπέσει με την εκκίνηση της νέας περιόδου προμήθειας φυσικού αερίου. Αν το πρόβλημα επιλυθεί νωρίτερα, η εταιρεία θα μεταφέρει νωρίτερα την έναρξη λειτουργίας», συμπληρώνει η ίδια πηγή από την Gastrade.

Δεύτερη «πύλη» LNG

Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν το «παρών» η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Gaslog και η βουλγαρική Bulgartransgaz. Η υποδομή αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).