181 ναι – 119 όχι για την αμυντική συμφωνία Ελλάδος -ΗΠΑ

Υπερψηφίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων και υπό τη σκιά των πληροφοριών ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί από το Κογκρέσο την έγκριση πώλησης αεροσκαφών F-16 στην  Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Τη συμφωνία υπερψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 119. Οι ενστάσεις που είχε διατυπώσει το Κίνημα Αλλαγής  κάμφθηκαν έπειτα από τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αλλά και ο υπουργός Άμυνας.

Το πολιτικό θερμόμετρό βρέθηκε στα ύψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να επιδίδονται σε εκατέρωθεν κατηγορίες για τα οφέλη ή όχι από τη συγκεκριμένη συνεργασία με την Ουάσινγκτον και με αναφορές που ξεκίνησαν από τη σχέση της χώρας με το  ΝΑΤΟ και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τη γειτονία με την Τουρκία  και έφτασαν… έως και τον Ανρέα Παπανδρέου.

Μητσοτάκης: Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ότανέλεγε “έξω οι βάσεις ” και μετά υπέγραφε την παραμονή τους.

Την «υποκρισία», όπως την χαρακτήρισε, ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. «Όταν υπονοήσατε ότι ο ελληνικός λαός άμα σας εμπιστευτεί θα καταργήσετε την συμφωνία και θα την επαναδιαπραγματευτείτε, μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να έρθει το 1983 για να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια», σημείωσε και έκανε λόγο για αφόρητη υποκρισία.

Μάλιστα, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε μυστική συνάντηση με τον πρώην Αμερικάνο πρέσβη  Τζέφρυ Πάιατ, στην οποία είχε υπαινιχθεί ότι στηρίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε, δε, δηλώσεις του κ. Πάιατ, στην οποία υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τις σχέσεις με την Αμερική. Είχε πει συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρέσβης:

«Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη Λάρισα το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣυΡιζΑ. Γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα και τον πρώην υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλου ότι κατανοούν την σημασία της σχέσης Ελλάδος και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι δεν είναι διαφορετικοί αλλά ευθυγραμμίζουν την συμφωνία με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως: «Συναντήσατε τον κύριο Πάιατ στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο και τι του είπατε πίσω από κλειστές πόρτες; Μήπως λέει την αλήθεια; Έλα μωρέ να πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την εσωτερική κοινή γνώμη αλλά να ξέρεις ότι ουσιαστικά στηρίζω την συμφωνία. Μήπως αυτό του είπατε; Έρχεστε και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί ότι πίσω από κλειστές πόρτες εσείς και ο κύριος Κατρούγκαλος αλλά λέτε στους Αμερικανούς και δικαιολογείται την στάση σας σαν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση. Και έρχεστε μετά να μιλήσετε σ’ αυτή την κυβέρνηση για τη γλώσσα του πατριωτισμού. Σας το λέω ευθέως είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού».

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε τι είχε συμβεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Αμερική. «Κυβερνήσατε τεσσεράμισι χρόνια και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που να πιστοποιεί τον τρόπο με τον οποίο εσείς αντιλαμβανόσαστε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε με νόημα και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις αντιαμερικανικές κορώνες και υπηρέτησε εθνικά ορθό και αποκατέστησε μία στρατηγική επικοινωνία με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα έστειλε το σήμα ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα F-16 αφού όταν εκείνος πήγε στην Ουάσιγκτον δεν είπε κουβέντα για τα F35 που θα έπαιρναν οι γείτονες. «Η Τουρκία θα αγόραζε 100 F-35 ΚΑΙ δεν υπήρξε μία αναφορά να πείτε σε Αμερικανούς να μη δώσετε τα F 35 που αλλάζουν δραστικά την ισορροπία δυνάμεων και έρχεται τώρα και κουνάτε το δάχτυλο. Πόση υποκρισία πια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

πηγή ethnos.gr