​​Επαγγελματικό λογαριασμό πρέπει να δηλώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

 

Την διαδικασία δήλωσης των Επαγγελματικών Λογαριασμών για όσους έχουν εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα, καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την συγκεκριμένη απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3944/9.11.2017) καθορίζεται ότι:

• Οι δικαιούχοι πληρωμής (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εταιρείες) υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
• Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.
• Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
• δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των Επαγγελματικών τους Λογαριασμών, σε περίπτωση που οι συναλλαγές διενεργούνται σε περισσότερους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς.

​Ωστόσο η απόφαση δεν προβλέπει διορία δήλωσης του λογαριασμού, ούτε υπάρχει ακόμα κάποια σχετική εφαρμογή στο taxisnet για να δηλωθεί ο λογαριασμός στην ΑΑΔΕ .

Σύμφωνα με το υπουργείο​ Οικονομικών​, η θέσπιση του Επαγγελματικού Λογαριασμού δίνει την δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, κύριος Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στο ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ, το οποίο διοργανώνει η Palladian, πρότεινε να κατατεθεί Νομοθετική Διάταξη, που θα προβλέπει λογαριασμό που θα παραμένει ακατάσχετο ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, για να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτραπεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, που σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με συνέπεια να χάνονται θέσεις εργασίας

newmoney.gr