Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Eπίσκεψη στον οικισμό των Ρομά

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην Τρίτη 8 Απριλίου μέλη της δημοτικής παράταξης Αυτοδιοίκησης Πολιτών επισκέφτηκαν τον οικισμό των Ρομά στην Φιλίππου. Στη φιλόξενη αυλή ενός κατοίκου μας εξέθεσαν τα προβλήματα τους: το καθεστώς παρανομίας των κατοικιών τους, τον αποκλεισμό από την παραγωγική διαδικασία, την ανεργία που τους πλήττει, πολλές οικογένειες διαβιούν δίχως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αποχέτευση, οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη.
Οι συνθήκες του οικισμού προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν παραπέμπουν σε Ευρωπαϊκή πόλη.
Οι Ρομά ψηφίζουν, φορολογούνται, υπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και παρόλα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά ως πένητες από πολίτες και Πολιτεία.
Η εξαθλίωση τους γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης προεκλογικά από τις δημοτικές παρατάξεις, υφαρπάζοντας τις ψήφους τους με μηδαμινά ανταλλάγματα και υποσχέσεις.
Κατά τη δική μας οπτική η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά θα επέλθει μέσα από την αυτοργάνωση, και όχι από την χειραγώγηση από το Δήμο. Είναι ανάγκη οι Ρομά να πολιτικοποιήσουν το ζήτημά τους, να αναδείξουν αδιάφθορους πολιτικούς σε τοπικό επίπεδο, να δημιουργήσουν μέσω της εκπαίδευσης τη δική τους «μαγιά» που θα πάρει αύριο την υπόθεση στα χέρια τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Ρομά δεν χρειάζονται ούτε ηγέτες, ούτε διαφωτιστές ή συνηγόρους «από τον κόσμο των λαϊκών» (σημ. μη – Ρομά). Αυτοί ή θα προκύψουν από τον πληθυσμό τους αλλιώς η κατάστασή τους θα διαιωνίζεται. Οπωσδήποτε θα είναι μια επίπονη και μακρά διαδικασία αλλά με την αρωγή του και την επιμονή του Δήμου οι Ρομά θα σταθούν στα πόδια τους.
Μετά τη συνάντηση μας ο νεαρός ρομ Ευθύμης Ρασίμογλου συντάχθηκε με την παράταξη μας Αυτοδιοίκηση Πολιτών και θα αγωνιστεί μαχητικά για την επίλυση των προβλημάτων των Ρομά της Δράμας.

*8 Απριλίου ήταν η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των Ρομά το καταλάβαμε αργά το απόγευμα όταν ακούσαμε τα όργανα από το τρικούβερτο γλέντι που έστησε ο Δήμος έξω από το Κραχτίδη, για πρώτη φορά , 40 μέρες πριν τις εκλογές.