Τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, δίπλα στους κάδους ανακύκλωσης, άλλοι κάδοι μικρότεροι, που δέχονται χωριστά τα ανακυκλώσιμα• ένας για γυαλί, ένας για χαρτί και ένας για αλουμίνιο.
Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πολλά:
• Με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος «διαλογή στην πηγή»;
• Ποιος εγκατέστησε τους κάδους αυτούς στην πόλη; Ο δήμος ή κάποιος ιδιώτης;
• Ποιος θα κάνει την αποκομιδή αυτών των ανακυκλώσιμων; Αν την κάνει ο δήμος, με ποια οργανωτική δομή; Αν την κάνει ιδιώτης, με ποια νομοθετική πρόβλεψη μεταφέρονται εμμέσως, αρμοδιότητες του δήμου σε ιδιώτη;
• Που θα καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα; Αν καταλήγουν στο ΚΔΑΥ, μήπως ο δήμος μετατρέπεται σε υπάλληλο του εργολάβου της διαλογής των ανακυκλώσιμών;
Έχει ήδη έχει οργανωθεί, κατασκευαστεί και πληρωθεί από τους πολίτες ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων σε λάθος βάση, ένα σύστημα που δεν προβλέπει τη διαλογή στην πηγή. Ένα σύστημα που μας αναγκάζει να μεταφέρουμε τα απορρίμματα σε απόσταση 200 Km, και να πληρώσουμε χρυσάφι τη μεταφορά, για να τα επεξεργαστεί μια μονάδα μαμούθ, για να χρυσοπληρώσουμε τους εθνικούς εργολάβους, με άγνωστη μέχρι στιγμής τεχνολογία διαχείρισης.
Η δημοτική αρχή έβαλε το κάρο μπροστά από το γάιδαρο και «εφαρμόζει πιλοτικά» εκ των υστέρων αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια• διαλογή στην πηγή.
Είναι φανερό ότι με τέτοιους δημάρχους-μανατζαρέους που δεν είναι ικανοί να κλείσουν τον ΧΑΔΑ της Δράμας, έναν από τους λίγους ΧΑΔΑ που απέμειναν να λειτουργούν στην Ελλάδα, και έχουν καταστήσει τη Δράμα περιβαλλοντική ντροπή της περιφέρειας, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο. Το μόνο σίγουρο από αυτήν την ανίκανη δημοτική αρχή, είναι το επερχόμενο πρόστιμο για το μη κλείσιμο του ΧΑΔΑ της Δράμας, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.
Από το γραφείο τύπου