Η δημοτική παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολτών καλεί όλους τους δημότες της Δράμας στη συμβολική κατάληψη του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου (ΚΙΧΝΕ) το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 στις 11.00 το πρωί.
Το ΚΙΧΝΕ πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να αξιοποιηθεί προς όφελος των δραμινών πολιτών.
Πρόταση της Αυτοδιοίκησης Πολιτών είναι στο χώρο του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου να λειτουργήσει Δημοτικό Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς.
Η παράσταση διαμαρτυρίας γίνεται τόσο με αφορμή την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίησης της παρερχόμενης υγείας στους πολίτες, όσο και με την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού, κ Άδωνη Γεωργιάδη στην πόλη μας.
Την υγεία δεν την πουλάς, την υγεία την υπερασπίζεσαι.
Από το Γραφείο Τύπου
…………………………………………….
H πρόταση της παράταξης μας για το ΚΙΧΝΕ
Ένα σύντομο ιστορικό
Ξεκινώντας με τον νόμο 3868 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2010, το κράτος μπήκε σε μία πορεία εγκατάλειψης της συνταγματικής του υποχρέωσης να εγγυάται την καθολική και αξιόπιστη περίθαλψη των πολιτών.
Στον αντίποδα οι ανάγκες για δημόσιες υπηρεσίες υγείας ολοένα και αυξάνονταν λόγω της οικονομικής ανέχειας των πολιτών.
Σαν αυτοδιοίκηση πολιτών, πριν 4 χρόνια περίπου, θέλοντας να τονίσουμε πως προτεραιότητα για έναν Δήμο πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των δημοτών του κι όχι έργα βιτρίνας, που εξυπηρετούν κυρίως μικροπολιτικά συμφέροντα και «εξοφλούν επιταγές», είχαμε αναδείξει την πρότασή μας για αξιοποίηση του ΚΙΧΝΕ σαν ένα κομβικό σημείο του κοινωνικού μας προγράμματος για το Δήμο. Είχαμε προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ο Δήμος να δώσει λύση στο πρόβλημα της εξωνοσοκομειακής φροντίδας αποκατάστασης – αποθεραπείας.
Την πρόταση αυτή την καταθέσαμε επίσης στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη νέα τότε δημοτική αρχή, η οποία και την «παρέπεμψε στις καλένδες».
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα ;
Η οικονομική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων και η στοίχιση των Δήμων σ΄ αυτή μέσω του Καλλικράτη, έχει σαν αποτέλεσμα να βαθαίνει καθημερινά η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού και ειδικότερα των ασθενέστερων ομάδων και των ηλικιωμένων.
Στην περιοχή μας το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται διαρκώς, το ίδιο και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Η κατάσταση για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά όχι μόνο, γίνεται δραματικότερη μετά από κάποια σοβαρή ασθένεια ή ένα ατύχημα (εγκεφαλικά επεισόδια, ορθοπαιδικά προβλήματα κ.α.). Τότε χρειάζονται βοήθεια ή ειδικά κέντρα αποκατάστασης – αποθεραπείας. Αυτό που συναντούν είναι η ανυπαρξία δημόσιων δομών και η αδιαφορία της σημερινής πολιτικής εξουσίας για την εξυπηρέτησή τους.
Αντίθετα, στην ευρύτερη περιοχή, έχουν φυτρώσει «σαν τα μανιτάρια» ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Από το 2010 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί 2 ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, 3 ιδιωτικές κλινικές και 1 ιδιωτικό γηροκομείο. Όλα λειτουργούν με πληρότητα 100%. Το κόστος για τη φιλοξενία – αποκατάσταση ασφαλισμένων συνανθρώπων μας σ΄ αυτά είναι 30 ευρώ την ημέρα, που αφορά τη δική τους συμμετοχή, επιπλέον της συμμετοχής του ταμείου τους. Για τους ανασφάλιστους το κόστος είναι αποτρεπτικό ( 170 ευρώ / ημέρα ).
Τί προτείνουμε ;
Το ΚΙΧΝΕ ήταν κάποτε νοσοκομείο, οπότε είναι καταρχήν αρχιτεκτονικά λειτουργικό για μία παρόμοια χρήση. Τοποθετημένο ιδανικά μέσα στον αστικό ιστό, πολύ κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο και δίπλα σε ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας.
Δυστυχώς όμως εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων σήμερα έχει λεηλατηθεί και ρημάζει.
Ίσως βέβαια αυτό να είναι και σκόπιμο για να δοθεί όσο – όσο σε κάποιον «επενδυτή – σωτήρα» για την «αξιοποίησή» του ως ακόμη ένα πολυκατάστημα ή ξενοδοχείο … που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη!!!
Η αναπαλαίωσή του μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα (ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο). Μπορεί και πρέπει να γίνει με οικολογικό προσανατολισμό που θα συμβάλλει στο χαμηλό κόστος λειτουργίας και τη συντομότερη απόσβεση της αρχικής δαπάνης (ενεργειακό κέλυφος, σύνδεση με φυσικό αέριο, ηλιακά, φωτοβολταϊκά, μονάδες και εγκαταστάσεις νέας τεχνολογίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης).
Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες αποθεραπείας – αποκατάστασης ατόμων όλων των ηλικιών μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, ορθοπαιδικές επεμβάσεις, ατυχήματα… Θα λειτουργεί ως δομή «ανοιχτής» και «κλειστής» περίθαλψης, δηλαδή θα φιλοξενεί πάσχοντες και για βραχεία – ημερήσια περίθαλψη αλλά και μακροχρόνια.
Ο εξοπλισμός παρόμοιων δομών δεν έχει υψηλό κόστος, ενώ υπάρχει και η επιλογή να ολοκληρωθεί σταδιακά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δαπάνης εξοπλισμού αναφέρουμε ενδεικτικά πως σε αυτές τις δομές τα ακριβότερα τμήματα είναι μία ή δύο πολύ μικρές πισίνες που χρειάζονται για τη φυσικοθεραπεία και ο «ξενοδοχειακός» εξοπλισμός. (1)
Γενικά η δαπάνη για τον εξοπλισμό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
Αφού η δομή θα παρέχει και «κλειστού τύπου» περίθαλψη, πρέπει να προβλεφθεί και δαπάνη για σίτιση. Η προσφορότερη λύση είναι η σίτιση να γίνεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο καταρχήν. (2) Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την υπηρεσία ιματισμού αποδίδοντας μ΄ αυτό τον τρόπο έσοδα και στο Γενικό Νοσοκομείο.
Για την εύρυθμη λειτουργία και για την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών σε συνθήκες αξιοπρεπείς υπολογίζουμε μία σχέση εργαζομένων – νοσηλευομένων περίπου 1 προς 3. Θα χρειαστεί ο Δήμος να προχωρήσει σε 13 προσλήψεις νέου ειδικευμένου προσωπικού, δείχνοντας μ΄αυτό τον τρόπο και τη μέριμνά του για την καταπολέμηση της ανεργίας. (3)
Αφήσαμε για το τέλος το καλύτερο. Την ώρα που συντάσσονταν το κείμενο ήταν σαν να ακούγαμε την κριτική : « πού θα βρείτε τα χρήματα για όλα αυτά ; »
Πού θα βρούμε τα λεφτά λοιπόν ;
Πηγές χρηματοδότησης μίας τέτοιας δομής είναι πρώτα απ΄ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφορά που ορίζεται σε τέτοιες συμβάσεις -π.χ. από τον ΕΟΠΥΥ- είναι 150 ευρώ για «εσωτερικούς» και 70 ευρώ για «εξωτερικούς» ασθενείς (Π.Δ. 187 ΦΕΚ231/Α/2005).
Στην περίπτωση δημόσιων δομών το υπουργείο εσωτερικών χρηματοδοτεί την μισθοδοσία μέσω των τακτικών εσόδων των Δήμων.
Εκτελούνται κατά διαστήματα ευρωπαϊκά προγράμματα που συνεισφέρουν.
… και τέλος …
Θα μπορούσαμε να πούμε πως μία νέα δημοτική αρχή, με άλλες προτεραιότητες και προσανατολισμό να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, θα μπορούσε και θα έπρεπε να συνεισφέρει στη λειτουργία μίας τέτοιας δομής, αντί να δαπανά χρήματα σε αγάλματα ματαιοδοξίας και την επικοινωνιακή προπαγάνδα του δημάρχου.
Αντί αυτού όμως λέμε πως μία τέτοια δομή έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτείται, να φέρνει έσοδα στο Δήμο και να παρέχει ταυτόχρονα υπηρεσίες και σε ανασφάλιστους συνανθρώπους μας. (4)
Αυτό εξηγεί και το γιατί έχουν «ανθίσει» τριγύρω όλες αυτές οι παρόμοιες δομές από ιδιωτικά συμφέροντα, δημιουργεί όμως και ερωτηματικά την ίδια στιγμή για την στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στην πρότασή μας.
(1) Εξοπλισμός εργαστηρίου φυσικοθεραπείας : μία ή δύο πολύ μικρές πισίνες, όργανα, κρεβάτια, διαθερμία, μαγνητοθεραπεία, ντούζ
Εξοπλισμός εργοθεραπείας : στρώματα, διάδρομοι, μπάλες
Εξοπλισμός «ξενοδοχειακός» : βασικός
(2) Το κόστος είναι 5 ευρώ/άτομο/ημέρα για σίτιση 3 φορές την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)
(3) Θα στελεχωθεί με : 1 φυσίατρο (ΠΕ)
1 ψυχολόγο (ΠΕ)
3 φυσικοθεραπευτές-τριες (ΤΕ)
1 εργοθεραπευτή-τρια (ΤΕ)
1 λογοθεραπευτή-τρια (ΤΕ)
1 νοσηλευτή-τρια (ΤΕ)
5 νοσηλευτές-τριες (ΔΕ)
ενώ οι θέσεις 1 διοικητικού υπαλλήλου και 1 κοινωνικού λειτουργού, όπως και 2 ή 3 τραπεζοκόμων – καθαριστών μπορούν να καλυφθούν με εσωτερικές μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες του Δήμου καταρχήν, π.χ. από οικογενειακούς βοηθούς όπου οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απολύσεις.
Ο προϋπολογισμός για τις νέες προσλήψεις είναι περίπου 260.000 ευρώ/έτος και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού αναγκαίου ποσού που απαιτείται για τη λειτουργία της δομής (περίπου 60%).
(4) Προϋπολογίζουμε πως με βάση ΜΟΝΟ την εισφορά που προβλέπεται από τα ταμεία, με μέση ετήσια πληρότητα 80% ΚΑΙ με παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ανασφάλιστους – αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας σε ένα ποσοστό περίπου 20-30%, η δομή θα έχει ετήσια έσοδα 800.000 ευρώ το λιγότερο.