Το δικαστήριο κήρυξε άκυρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

studio tv
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με εξελίξεις και συνέπειες που είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστούν, προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339/2015, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με αμηχανία αλλά και με οργή την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά, υπογράμμισε οτι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντας την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή με την οποία θα μπορεί όποια εταιρεία θέλει να παίρνει προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας φτάνει να εκπληρώνει δεσμεύσεις για αριθμό απασχολουμένων, υποδομές και πρόγραμμα, να έχει βεβαίωση ότι διαθέτει το μετοχικό κεφάλαιο των οκτώ εκατ. ευρώ, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να καταβάλει ένα προσωρινό τίμημα κατοχής άδειας, το οποίο θα οριστεί στα επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η 5η κατά σειρά Διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε έπειτα από πεντέμισι ώρες συνεδρίασης στις έντεκα χθες το βράδυ και με ψήφους 14 έναντι 11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά και ιδίως το άρθρο 2Α με το οποίο μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες αδειοδότησης από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή συνεδρίαση, επικράτησε και πάλι ένταση μεταξύ των μελών του δικαστηρίου, ενώ είναι χαρακτηριστικό οτι η συζήτηση διακόπηκε δύο φορές και πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομα διαλείμματα προκειμένου να αποφορτιστεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Από την στιγμή που αποφασίστηκε οτι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, τα μέλη του δικαστηρίου αποφάσισαν οτι περιττεύει να συζητηθεί και η προσφυγή των καναλιών για τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και από τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε αυτήν την απόφαση και γι’ αυτό είχε ήδη προετοιμάσει την πρώτη γραμμή της πολιτικής της άμυνας.

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσαν οτι θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία στην Βουλή, με την οποία θα χορηγούνται βεβαιώσεις λειτουργίας (προσωρινές άδειες) στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Θα είναι μια ρύθμιση – γέφυρα που θα τακτοποιεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης και συντάξουμε νέο νόμο» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συνεχιστεί το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» στα κανάλια.

Νίκος Παππάς: Δεν ρίχνουν κυβερνήσεις οι δικαστικές αποφάσεις
Σχολιάζοντας τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών που ζήτησαν ήδη από χθες την παραίτηση της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση οτι δεν θα καταφέρει κανείς να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση στην χώρα, προσθέτοντας οτι τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις.

«Η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τζάμπα και η αεροπειρατεία από τους καβαλάρηδες του δωρεάν» είπε, σημειώνοντας οτι την Δευτέρα στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα στους πάντες να αναπτύξουν τις απόψεις τους.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του ΣτΕ που στερεί το δημόσιο από έσοδα τα οποία θα διέθετε σε παιδικούς σταθμούς και σε νοσοκομεία.

Λίγο νωρίτερα, με δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη είχε επιτεθεί κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνοντας οτι έλαβε μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο» είπε, «το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής». Επίσης τόνισε οτι η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί, δηλαδή την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης που στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών κι εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. «Πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» σημείωσε.