Project Δράμα 2020: Δημοτικό συμβούλιο … Αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει Κεμάλ…

Project Δράμα 2020Το Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου πέρασε. Πέρασε και δεν ακούμπησε, όπως δυστυχώς και τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια στα οποία εμείς έχουμε συμμετάσχει.
Βασικό ζήτημα λειτουργίας και αρχής του συνιστά για εμάς το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επιλέγει να φέρνει τα σοβαρά θέματα ή τα θέματα, στα οποία κινείται στα όρια του κανονισμού, ως έκτακτα.
Η συνεχής μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στην πρώην και τη νυν δημοτική αρχή για διάφορα θέματα, οι κουραστικές αντεγκλήσεις του “και εσείς κάνατε αυτά, εμείς κάνουμε τα ίδια” επιβεβαιώνει πανηγυρικά την άποψη μας ότι βλέπουμε μια δημοτική περίοδο copy/paste της προηγούμενης, την οποία ο κόσμος απέρριψε στην πλειοψηφία του στις περασμένες δημοτικές εκλογές.
Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή συνεχίζει να μην απαντά στις περισσότερες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και όταν το κάνει, παραμένει λεκτικά στο επίπεδο μιας γενικής, καθόλου δημιουργικής, ασάφειας, όπως η πολύ σημαντική ερώτηση για το δελτίο τρωτότητας αυθαιρέτου του δημοτικού κολυμβητηρίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στην ασφάλεια των παιδιών και ενηλίκων που αθλούνται εκεί. Εμείς ως Project δράμα 2020 ζητήσαμε να μάθουμε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα, ποιοι μηχανικοί υπογράφουν και πότε το συγκεκριμένο δελτίο. Είναι επιβεβλημένο για το συγκεκριμένο κτίριο να υπάρξει και μελέτη στατικής επάρκειας. Πρώτιστο μέλημα όλων μας αποτελεί η ασφάλεια όσων βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο και για αυτό ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση, που ευελπιστούμε να υπάρξει τις επόμενες μέρες από τους αρμοδίους!

Ο κ. Δήμαρχος όταν τελικά αποφάσισε να μιλήσει, αναφέρθηκε στην παραχώρηση έκτασης στο Μαυρόβατο για δημιουργία μεγάλου θερμοκηπίου και αντί να απαντήσει για το γεγονός της λήψης μιας απόφασης από τη δημοτική αρχή, η οποία πιθανότατα θα ακυρωθεί στο ελεγκτικό συνέδριο, με έκπληξη τον ακούσαμε να λέει ότι η ευαισθησία της δημοτικής αρχής για το θέμα της ανεργίας εξαντλείται σε όσους συνδημότες μας προσέρχονται στο γραφείο του κυρίου Δημάρχου για εξεύρεση εργασίας, σα να ήταν άλλος Ο.Α.Ε.Δ.
Αν αυτό συνδυαστεί και με την απάντηση που έδωσε ο κ. Χατζηγιάννης για τη Δημολύση (ότι δηλαδή δεν ασχολήθηκε η δημοτική αρχή με τη γραμμή παραπόνων των πολιτών, που ορθώς είχε θεσμοθετηθεί στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, γιατί τα γραφεία των υπηρεσιών και τα τηλέφωνα των αντιδημάρχων είναι ανοιχτά για τους πολίτες) τότε επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι η δημοτική αρχή θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα γιγαντώσει το πελατειακό σύστημα, που θέλει τον πολίτη δέσμιο της εκάστοτε εξουσίας.
Τέλος, ίσως ο κ. Δήμαρχος θα ήθελε να μας εξηγήσει την κριτική από το σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ για τα χρέη που άφησε η παράταξη του κ. Παπαεμμανουήλ στην ΔΕΚΠΟΤΑ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό (εντελώς «τυχαίως», στην ίδια παράταξη ανήκε ο κ. Μαμσάκος και ο κ. Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος τότε της ΔΕΚΠΟΤΑ).
Δυστυχώς, αυτή είναι η εικόνα που έχουν για τα δημοτικά πράγματα οι παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία του Δήμου Δράμας.
Υπάρχει, όμως, και η πολιτική που εμείς έχουμε υιοθετήσει. Η πολιτική των προτάσεων για μια Δράμα εξωστρεφή, πρωτοπόρα και ανθρώπινη. Γιατί για εμάς, ο τρόπος που ασκούμε αντιπολίτευση σήμερα είναι η καλύτερη διαφήμιση για το πώς θα διοικήσουμε το δήμο αύριο.
Το Project Δράμα 2020 έκανε και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο μια σειρά προτάσεων, τις οποίες καλούμε τη δημοτική αρχή να αποδεχτεί. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις μας αφορούσαν:
 Το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, το οποίο είναι σημαντικό καθώς καταλαμβάνεται δημόσιος χώρος που προορίζεται για θέσεις στάθμευσης και ως ένα βαθμό παρακωλύεται η ορθή λειτουργία της πόλης, ιδίως τις ώρες αιχμής. Συγκεκριμένα, προτείναμε σε συνεννόηση με τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης (Parking) να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών των χώρων και των ιδιοκτητών παλαιών αυτοκινήτων, με ενδεχόμενη διαμεσολάβηση του δήμου, ώστε με ένα λογικό τίμημα, να αφήνουν το αυτοκίνητο τους σε έναν καθορισμένο χώρο.
 Το ζήτημα των προσόψεων των κτιρίων, στο οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενεργοποιήσουμε τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να βελτιώσουν οικιοθελώς την πρόσοψη της πολυκατοικίας τους. Θεωρούμε επιβεβλημένο να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα από το Δήμο Δράμας που να προβλέπει όλες τις παραμέτρους με τις οποίες μπορούν να εμπλακούν οι ιδιώτες και αυτές με τις οποίες μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος. Η ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος θα μας επιτρέψει να περιμένουμε να ανοίξει κάποια σχετική χρηματοδότηση ή ακόμα και να αποφασίσουμε να το χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας. Φυσικά, ο δήμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα, αρχίζοντας να καθαρίζει κάθε δημόσιο χώρο από συνθήματα και άναρχες «ζωγραφιές».
 Το ζήτημα του γκράφιτι, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο υποδομών -με τους τοίχους στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας- ώστε να διοργανωθεί ένας δημοτικός διαγωνισμός γκράφιτι. Υπάρχει καλλιτεχνικό δυναμικό και θα μπορούσε να γίνει και σε συνεργασία με ιδιωτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες με ανάλογο πολιτιστικό περιεχόμενο. Ο διαγωνισμός αυτός θα μπορούσε να στρέψει τους νέους καλλιτέχνες σε μια πιο δημιουργική ματιά στην τέχνη του δρόμου και να επιτρέψει στην πόλη να ξεχωρίσει στον τομέα αυτόν, εντάσσοντάς τον στην πολιτιστική της ταυτότητα.
baggeli_kalfopoulos Το πρόγραμμα urbact ΙΙΙ, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα για τη διαδημοτική συνεργασία, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα σε Δήμους της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν 550 δήμοι σε όλοι την Ευρώπη. Η έναρξη του προγράμματος είναι στις 16/3 στις Βρυξέλες. Το πρόγραμμα αφορά γενικά στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αλλά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ότι υπάρχουν τρεις αποστολές που τρέχουν. Μία από αυτές είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως μέσα από κτίρια, ως παράγοντα για την ευημερία των πόλεων. Δεδομένης της έγκρισης από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της 4/2 των επόμενων βημάτων για τον ιστορικό τόπο του Δήμου της Δράμας, προτείνουμε τη συμμετοχή του Δήμου στο urbact ΙΙΙ. Είναι μόνιμη στόχευση της παράταξης μας η εξωστρέφεια του Δήμου και τουλάχιστον εμείς θα προσπαθούμε συνεχώς να κινητοποιήσουμε τη δημοτική αρχή σε τέτοιου είδους προγράμματα.
 Την αποκαρδιωτική εικόνα της αγίας Βαρβάρας το χειμώνα. Άμεσα προβλήματα αποτελούν ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και η αποφύλλωση που πρέπει να γίνεται συχνά. Για να μην αναφερθούμε στο μόνιμο σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην προσβασιμότητα σε άτομα ΑμεΑ σε όλο το πάρκο.

Η διαχείριση είναι πολύ σοβαρότερη εργασία από την απλή ανάληψη καθηκόντων και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί η δημοτική αρχή, τόσο το καλύτερο για τη διαβίωσή μας στη Δράμα.

Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020