Κυπριακό: Στο τραπέζι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ, μετά την κατάθεση χαρτών

 

2017-01-12_073054

 

Μη ικανοποιητικός ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων, αν και πληροί τις προϋποθέσεις, υποστηρίζει η Ελληνοκυπριακή πλευρά – Γραπτώς υπέβαλλε τα σχόλιά του ο Νίκος Αναστασιάδης, που χαρακτήρισε «σταθμό» την κατάθεση – Παρούσες σήμερα οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ

Η κατάθεση χαρτών από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, το βράδυ της Τετάρτης άνοιξε τον δρόμο για την διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη για τις δύο διεθνείς πτυχές του Κυπριακού: Τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Ο χάρτης που κατατέθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ναι μεν πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ωστόσο δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δεν προνοεί επιστροφή περιοχών που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, «είναι προφανές ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να συνεχίσει το παζάρι για να επιτύχει ανταλλάγματα στα θέματα διακυβέρνησης όπως η εκ περιτροπής προεδρία».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε χθες να αναφερθεί σε περιοχές που επιστρέφονται σύμφωνα με τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων σημειώνοντας πως η διαπραγμάτευση για το εδαφικό θα συνεχιστεί.

Νίκος Αναστασιάδης: Σταθμός η κατάθεση χαρτών

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Από τη πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός χάρτης πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν και βρίσκεται εντός των ορίων για ποσοστό εδάφους 29,2% που θα ελέγχεται από τη τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί. Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».

Μη ικανοποιητικός ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων

Αν και το γεγονός της κατάθεσης χάρτη θεωρείται σημαντικό γεγονός από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ίδιος ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν ικανοποιεί. Όπως δήλωσε ο Κύπριος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».
Δεν θέλησε να αναφερθεί και στο θέμα του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν ή άλλα στοιχεία του χάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχόλια του Προέδρου Αναστασιάδη δόθηκαν γραπτώς. Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψουν στα σημεία που δεν είναι ικανοποιητικά για συζήτηση, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά η Διάσκεψη» σήμερα και το εδαφικό όπως όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν την εσωτερική πτυχή, θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό διαπραγάτευση.

Σημείωσε πως εξ’ όσων γνώριζε δεν υπήρξε κατάθεση γραπτώς σχολίων του Τουρκοκύπριου ηγέτη επί του ελληνοκυπριακό χάρτη.

Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος: «Κατάλληλοι οι χάρτες»

Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε ότι οι χάρτες που κατατέθηκαν είναι κατάλληλοι και βρίσκονται στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.
Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη του ΟΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός του ΟΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μον Πελεράν.

Διάσκεψη με εγγυήτριες δυνάμεις και ΕΕ

Μετά την κατάθεση των χαρτών άνοιξε ο δρόμος για την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σήμερα το μεσημέρι. Αναμένεται σύμφωνα με το πρόγραμμα να ξεκινήσει στις 12:15 στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις από την Δευτέρα.

Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμενόταν στη Γενεύη σήμερα το πρωί. Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 16:45, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 11:15 το πρωί ώρα Γενεύης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΟΗΕ για το τελετουργικό της Διάσκεψης όπου δεν γίνεται αναφορά σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι δύο ηγέτες αναφέρονται ως αυτού εξοχότητες, ενώ η ΕΕ αναφέρεται ως παρατηρητής, είπε «να αναμένετε αύριο να δείτε το πού θα είναι η κάθε πλευρά και ποιος θα έχει το λόγο. Το θέμα αυτό έχει λήξει, μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέλος». Η ΕΕ, είπε, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Εγγυήσεων «αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής».

Στη Γενεύη ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται από χθες στη Γενεύη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεθνή διάσκεψη. Τον Κοτζιά συνοδεύει μεγάλος αριθμός συμβούλων και εμπειρογνωμόνων. Χθες είχε σύντομη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη.
Σήμερα θα υπάρξει και νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Κασουλίδη με τον Νίκο Κοτζιά πριν την έναρξη της διάσκεψης ενώ οι ομάδες των συμβούλων της Ελλάδας και της Κύπρου συνεργάζονται για να συντονιστούν.

Παρούσα και η Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φτάνει σήμερα το πρωί στη Γενεύη και πριν τη διάσκεψη θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί. Στη Γενεύη βρισκεται και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Άλαν Ντάνκαν.

Τουρκικό υπ. Εξωτερικών: Στο τελικό στάδιο για λύση

Το υπουργείο Εωτερικών της Τουρκίας σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ που συνεχίζονται, έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο». Με ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε την άφιξή του στη Γενεύη.

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε πως μεταβαίνει στη Γενεύη για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις απόψεις των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ ανέφερε: «Έχω προσωπικό ενδιαφέρον στην επανένωση της νήσου και πιστεύω ότι δεν δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας».

Επεξηγώντας το προσωπικό του ενδιαφέρον τόνισε: «Αυτός είναι ο λόγος που επισκέφθηκα την Κύπρο στο παρελθόν, ο λόγος για τον οποίο είμαι σε μόνιμη επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Είναι για την ειρήνη. Όταν πρόκειται για την ειρήνη παίρνεις το αεροπλάνο. Γι’ αυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο, παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο».

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε: «Πάω στη Γενεύη γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω και με το Γάλλο Πρόεδρο για το θέμα. Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες».

Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ: Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά

Εν τω μεταξύ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε συνέντευξη τύπου χθες ανέφερε πως έχει να γίνει ακόμα πολλή και σκληρή δουλειά.
Όπως είπε «είμαστε εκεί που θέλαμε να είμαστε και αυτό», σημείωσε, «είναι χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος μαζί».

Σε σχέση με τη σημερινή Διάσκεψη, είπε ότι είναι ευτυχής που θα έρθουν οι υπουργοί εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.

Διαρροές και ένταση

Η διαρροή πληροφοριών χθες το πρωί, για τον χάρτη που επρόκειτο να καταθέσει το απόγευμα η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες», οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα, πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».

Κύκλοι που πρόσκεινται στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θεωρούν ότι οι διαρροές γίνονται από αρχηγό κόμματος, αμέσως μετά από κάθε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις διαρροές αντέδρασαν και οι ηγέτες των κομμάτων που συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη με αναρτήσεις τους στο twitter.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου: «Η διαρροή των θέσεων μας για το εδαφικό, υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση. Ο “πατριωτισμός” αυτών που καθημερινά μας κάνουν μαθήματα».

ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού: «Η διαρροή χάρτη επιβεβαίωσε ότι κάποιοι έχασαν κάθε ίχνος σοβαρότητας αλλά και ότι θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τη διαδικασία».

Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος: «Έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με “εποικοδομητικές ασάφειες”».

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας: «Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων. Η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων».

Πρόεδρος Οικολόγων Γ. Περδίκης: «Η διαρροή εγγράφων είναι καταδικαστέα και ύποπτη. Η έλλειψη διαφάνειας δεν νομιμοποιεί τις διαρροές, ούτε το αντίθετο. Οι διαρροές δεν πρέπει να δικαιολογούν την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από προχθεσινή διαρροή εγγράφου με τις διαφορές στις θέσεις ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στο περιουσιακό, ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε να μην ξαναδώσει κανένα έγγραφο στους ηγέτες των κομμάτων. Οι περισσότερες υποψίες είχαν πέσει στον Πρόεδρο τον Οικολόγων Γ. Περδίκη, ο οποίος αρνείται ότι είναι υπεύθυνος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε έντονη συζήτηση στη Γενεύη με τον κ. Περδίκη να πετάει το διαβατήριο του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον καλεί να τον στείλει πίσω στη Κύπρο αν πιστεύει ότι αυτός διέρρευσε το έγγραφο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Περδίκη να σταματήσει τους «θεατρινισμούς» και το επεισόδιο έληξε.
protothema.gr