K.Χαρακίδης: Αβεβαιότητα και προβληματισμός από τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Charakidis-potamiZει και βασιλεύει η Τρόϊκα παρά τα όσα περί αντιθέτου προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση, τονίζει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην capital.gr ο βουλευτής Δράμας του Ποταμιού Κυριακός Χαρακίδης, ασκώντας κριτική εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Δραμινός βουλευτής υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχασε την εθνική της κυριαρχία (…Εθνικά κυρίαρχη είναι μια χώρα που έχει υγιή δημοσιονομικά, βιώσιμο χρέος και υψηλή ανταγωνιστικότητα) και ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει να αξιολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους μας τα επόμενα βήματα. «Δεν είναι εθνικά κυρίαρχη μια χώρα που προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες της κατά την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης (βλ. Μνημόνιο), φιμώνοντας τους αξιολογητές της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε το άρθρο του Κυριάκου Χαρακίδη

Ολοένα και μεγαλύτερο προβληματισμό και αβεβαιότητα, αντί για ανακούφιση και σταθερότητα, δημιουργούν δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και δανειστές.

Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί και η αλλοπρόσαλλη τακτική που χρησιμοποιείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Προκειμένου να υποβαθμίσει το γεγονός ότι συνομιλεί επισήμως με τους «θεσμούς», δηλαδή με την «τρόικα», η κυβέρνηση δηλώνει περίτρανα ότι δεν επιτράπηκε η προσέγγιση των κλιμακίων στα υπουργεία γιατί η παρουσία τους προσβάλλει την εθνική μας κυριαρχία.

Οι ελάχιστες συναντήσεις του αποκαλούμενου «Athens group» έλαβαν χώρα σε ιδιωτικούς χώρους ξενοδοχείων. Κάτι σαν κατ’ οίκον περιορισμός κοινοτικών υπαλλήλων. Δε νομίζω να έχει ξαναγίνει να συναντάται το κράτος με την Ε.Ε. σε ξενοδοχείο, μαζί με κρατικούς φακέλους για έλεγχο. Αυτό γίνεται μόνο σε κάποιες υποανάπτυκτες χώρες για λόγους μη ασφαλούς κυκλοφορίας.

Η συγκεκριμένη πρακτική της κυβέρνησης προσκρούσει και σε άλλα επιμέρους ζητήματα. Καταρχήν τα έγγραφα του κράτους χρήζουν μιας τυπικής προστασίας, δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελευθέρως σε ιδιωτικούς χώρους.

Άραγε η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την αστυνομία να εκπονήσει ειδικό σχέδιο φύλαξης των χώρων; Με ποιον τρόπο έγινε η διαβίβαση των εγγράφων; Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν διαπραγματεύεται με emails, το πιθανότερο είναι ότι πηγαινοέρχονται κλητήρες του Δημοσίου ή ιδιωτική εταιρεία courier, που εκτελεί ταχυμεταφορές των φακέλων και των εγγράφων των διαφόρων υπουργείων. Και όλα αυτά απλώς για τα μάτια του κόσμου… Για να μην βλέπουν οι πολίτες στα δελτία ειδήσεων τους τεχνοκράτες να περνούν την πόρτα των υπουργείων.

Η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα διώξει την τρόικα, μεταφράζεται στο ότι μεταφέρω και κλειδώνω τα κλιμάκια στο διπλανό ξενοδοχείο και αποφεύγω τις κάμερες, για να μην καταγράφεται κανένα στιγμιότυπο της εισόδου και της εξόδου τους από τα υπουργεία. Άρα χωρίς εικόνα και τεκμήρια, βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και προβάλλουμε ως γενναίο επίτευγμα ότι εξαφανίσαμε την τρόικα από την χώρα. Καταλήγοντας να τρέχουν οι γραικοί στο σαράι-Χίλτον…

Αν θέλουμε να κάνουμε αξιοπρεπή και ισχυρή διαπραγμάτευση, ως μια χώρα – μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και σοβαρά, με σεβασμό στους θεσμούς στους οποίους ανήκει η χώρα. Εθνικά κυρίαρχη είναι μια χώρα που έχει υγιή δημοσιονομικά, βιώσιμο χρέος και υψηλή ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι εθνικά κυρίαρχη μια χώρα που προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες της κατά την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης (βλ. Μνημόνιο), φιμώνοντας τους αξιολογητές της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Κάθε μέρα που περνάει -και επαναλαμβάνουμε, δυστυχώς- τα άνευ ουσίας και σημασίας επικοινωνιακά τερτίπια σφίγγουν αντί να χαλαρώνουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Οι πολίτες υφίστανται την αφόρητη πίεση του χρόνου που περνάει χωρίς να γίνεται τίποτε σε ό,τι αφορά την «ταμπακιέρα». Στη λήψη δηλαδή αποφάσεων που θα άρουν το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία και την κοινωνία, θα μειώσουν την ανεργία και τα λουκέτα στα μαγαζιά και της επιχειρήσεις, θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια, θα ανακόψουν τη φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό.

Τη στιγμή που η χώρα και ειδικά η οικονομία χρειάζονται ΣΗΜΕΡΑ ένα σχέδιο για οριστική αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού με συνέχιση της ομαλής κάλυψης των υποχρεώσεων αφενός προς τους πολίτες και αφετέρου προς τους δανειστές βάσει των συμφωνηθέντων, ο Υπουργός Οικονομικών έχει υποχρέωση να στρωθεί στη δουλειά, να αξιολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους μας τα επόμενα βήματα και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στις μεταρρυθμίσεις. Δίχως δημιουργική ασάφεια, δίχως θολή και αόριστη σαφήνεια αλλά μόνο με δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Είναι αδιανόητο να παίζει το πολιτικό μας σύστημα “το κυνήγι του χαμένου θησαυρού” με το κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει επιτέλους τη συμφωνία στη Βουλή. Και είναι εξίσου αδιανόητο ο Υπουργός Οικονομικών να αφήνει υπονοούμενα, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, για ενδεχόμενη ρήξη με τους εταίρους μας.

dramini.gr